joi, 31 decembrie 2009

Gânduri la final de an


Lumea mea şi a voastră desigur, a celor care aţi petrecut câteva clipe în acest mic univers al literelor, se pregăteşte de încă un prag între ani... Este cel de al doilea! Cu toate că nici în 2009 "Lumea mea" nu a încercat, poate, nimic nou, a continuat totuşi demersul invitaţiei la lectură propus de la bun început. Sigur, publicarea unor texte din literatura universală, este un act care uneori, trezeşte tot felul de întrebări. "Ce l-a apucat pe ăsta să publice poezelele altor autori?!"; "O fi profesor de limba română?"; "O avea drepturi de publicare a acelori autori?", etc. Am pornit pe acest drum din dorinţa de a împiedica uitarea unor autori şi de a oferi oricărui suflet câteva momente de linişte şi lectură. Cât despre drepturile de autor, sunt un apărător convins al acestora dar, consider că fiecare scriitor (şi fiecare artist) are dreptul la un cadou de suflet de ziua sa. Astfel am ajuns şi la publicarea unor texte din literatura contemporană. Din acest punct de vedere, doresc să continui acest demers şi în 2010.

De asemenea, am dorit ca prin acest blog, să încurajez pe toţi cei care vor din tot sufletul să scrie un vers şi n-au avut curaj sau posibilităţi să o facă. "Lumea mea", rămâne în continuare, suportul necesar oricărui text literar; personal, consider că literatura română este, din nefericire, într-un regres pe care nu şi-l merită. Din acest punct de vedere, orice text "încuiat în sertar", nu face decât să accentueze şi mai mult acest regres. Relansez aşadar invitaţia de la înfiinţarea blogului. Aceea de a scrie şi mai ales de a publica fără teamă, orice text pe care doriţi să-l împărtăşiţi cu noi.

Şi în 2010 "Lumea mea" pregăteşte noi provocări literare şi, de asemenea, alte proiecte culturale.
Doresc să le mulţumesc celor care m-au ajutat la înfiinţarea şi la continuarea vieţii în "Lumea mea", atât cu idei, cât şi cu texte sau suport tehnic şi să le urez, din tot sufletul, multă sănătate, inspiraţie şi multe succese, în anul care abia îşi deschide porţile...
Cu mult drag, B.B.

marți, 29 decembrie 2009

La mulţi ani, Horia Ştefan Simon


S-a născut la 29 decembrie 1952 la Arad, oraş în care şi-a şi definitivat studiile liceale. Ulterior a absolvit cursurile Facultăţii de Construcţii din Timişoara. Revenit în Arad, a fost angajat în cadrul sucursalei arădene a BCR. Concomitent cu activităţile profesionale, a desfăşurat o bogată activitate scriitoricească, fiind membru al Cenaclului "Luceafărul" din Arad şi al Cenaclului Uniunii Scriitorilor din aceeaşi localitate. A publicat două volume de proză umoristică intitulate "Filosofie de trei stele" şi "Urme albe"; de asemenea, are publicate pagini frumoase de proză în presa locală (Arca, Viaţa arădeană, Adevărul, etc.).
Lectura unei pagini din creaţia acestui minunat prozator, poate stârni atât hohote de râs cât şi zâmbete la colţul gurii;o anume delicateţe îi impune "refacerea" echilibrului instabil al lumii în care trăieşte. Acest precar echilibru e o necesitate a fiecărui personaj , iar factorii perturbatori mulţi, complicaţi, imprevizibili. Fiecare amănunt oferă posibilitatea pătrunderii acestor factori în lumea personajului care n-are puterea de a-i respinge, de a-i analiza sau de a-i îmblânzi. Este miracolul anulării lor reciproce, la fel de surprinzător cu au şi apărut; e greu de spus cine domină în acest joc: factorii perturbatori sau anularea lor reciprocă. În spatele unui comic superficial în aparenţă, se ascunde cenuşiul unei păci mereu dubioase, mereu surprinzătoare.


Siluete nocturne


Petrică se îndrepta anevoie spre casă. Părea teribil de obosit. De fapt, era mangă. Se ţinea de asfalt ca să nu cadă de pe trotuar. Din cauza întunericului, a gropilor şi a sughiţurilor, traseul îi era exagerat de sinuos. Să nu se plictisească, se mai certa cu obiectele din jur, însă nu întotdeauna dreptatea îi revenea lui. Un ţânţar ce-şi pierduse simţul mirosului - era singura explicaţie plauzibilă pentru care rămăsese imun la duhoarea turmentatului călător - îl înţepă, după care începu să zboare aiurea lălăind cântece de petrecere.
Ascunsă după un stâlp, o siluetă subţire şi întunecată încerca să treacă neobservată şi să evite contactul cu obositul şi imprevizibilul petrică. Deşi acesta nu o văzuse şi se părea că o va ocoli la mare distanţă, în cele din urmă inevitabilul impact se produse.
- Auuu!
- De ce nu te uiţi pe unde mergi? se auzi o voce cavernoasă dinspre misterioasa siluetă întunecată.
- Da' ce, mă crezi prost? Să văd şi alte drumuri şi să mă apuce ameţeala? Mai bine aşa, pe neve!...
- Ce înseamnă neve?!
- Neve, adică nevăz... Băăăi, da' tu pe ce lume trăieşti de nici atâta lucru nu ştii?
- Eu nu sunt din partea locului.
- Şi ăsta-i motiv să dai la oameni cu parul în cap ziua în amiaza mare?
- În primul rând, acum e miezul nopţii... Şi în al doilea, nu eu te-am lovit, dumneata ai dat cu capul în coasa mea.
Sesizând ceva suspect în spusele întunecatului personaj, petrică făcu eforturi să-şi ridice privirea şi să focalizeze cât de cât imaginea, închizând când un ochi, când altul. I se păru că desluşeşte un fel de craniu sub o glugă neagră iar deasupra umbra ameninţătoare a unei coase - sau poate mai multe. "Până aici mi-a fost", îşi spuse îngrozit, aproape trezindu-se din beţie.
Parcă ghicindu-i gândul, craniul cu glugă şi coasă rosti cu aceeaşi voce cavernoasă, dar care de această dată îi păru lui Petrică cea mai frumoasă şi mai melodioasă cu putinţă:
- Nu-ţi fie teamă, nu pentru tine am venit.
De bucurie, aburii alcoolului, alungaţi de sperietura anterioară, începură să revină în privirea, glasul şi creierul petrecăreţului Petrică.
- Eşti dulce, tu, hai să te pup!
La cei doi paşi cam nesiguri făcuţi de Petrică înspre ea, neagra arătae se retrase cu o scârbă ostentativ afişată, probabil şi stâmbând din...orificiul respirator, gest motivat de mirosurile emanate din gura turmentatului interlocutor.
- Stai cumnte, beţivanule!
- Ha, ha, ha! Crezi că mă jigneşti? Din contră, asta-i o laudă pentru mine, stimată doamnă!
Apoi continuă pe un ton care lui i se păru intim, dar în realitate era aproape răcnit:
- Auzi, dacă nu sunt indiscret, pentru cine ai venit tocmai pe uliţa noastră?
- Pentru tinerelul de aici - şi făcu un semn cu coasa către casa de alături. L-a părăsit iubita şi vrea să se sinucidă. Eu nu vreau să mă amestec, e decizia lui, dar stau pe-aproape, pentru orice eventualitate. Ah, ce mă încurcă sinucigaşii aştia. Auzi, dom'le, cică să hotărască ei când nu mai vor să trăiască. Asta-i culmea! Şi rolul meu atunci, care mai e? Plus că îmi dau de lucru peste program!...
- Lasă, nu mai fi necăjită. Noi să fim sănătoşi. Uite, ia aici o înghiţitură, să vezi cum îţi trece supărarea.
- Astâmpără-te, măi omule, se apără întunecata siluetă, încercând să ţină cu coasa la o distanţă decentă mâna care agita o sticlă pe jumătate plină.
- Numai o guriţă, continuă Petrică să insiste. Hai, fă asta pentru mine, dacă mă iubeşti!
- Mai bine să nu te iubesc. Şi-apoi, cum poţi să bei puturoşenia aia?
- Auzi, cucoană, până aici! Poţi să mă înjuri de mamă, dacă vrei, dar ţuica să n-o jigneşti!
- Fie, nu o jignesc, numai ţine-o departe de mine, că pute!...
- Bine că miroşi tu a Chanel...
- Auzi, măi băieţică, ar fi mai prudent din partea ta dacă ţi-ai amâna obrăzniciile măcar cu două minute, pentru când eu nu voi mai fi aici.
- Şi...cu tinerelul de alături, cum rămâne?
- Păi el a ajuns la concluzia că mai există suficiente fete pe pământ pentru care să merite să trăiască. Aşa că eu pot să plec.
- Cum, pleci aşa, brusc? Abia ne-am cunoscut! De băut nu vrei să bei cu mine... Hai să-ţi cânt ceva...
- Lasă, că nu-mi arde mie de cântecele tale...
- Te rog frumos! Ia poziţia regulamentară, sprijinit de gard, că-ţi cânt imnul! Trei culori cunosc....
- Măi derbedeule, nici atâta lucru n-ai aflat că de ani buni imnul vostru s-a schimbat? Acum e "Deşteaptă-te..."
- Da' cine ţi-a pomenit de imnul ţării? Eu vreau să-ţi cânt imnul doar al unei jumătăţi de ţarp, imnul beţivilor. Ascultă aici: Trei culooori cunosc pe lumeee, lumeee, soooro lumeee...
- Ia lasă tu răcnetele astea animalice, că trezeşti tot cartierul, nesimţitule! Marş acasă!
La auzul cuvântului "acasă", sărmanului Petrică i se zburli brusc părul cu tot cu şapcă şi-i crescu şi tensiunea. Şi nu fără motiv. Ştia că acasă nu-l aştepta decât soţia, moţăind în fotoliu şi gata să înceapă ora de dirigenţie la prima mişcare a clanţei, în plus înarmată cu două argumente puternice: ceasul de perete care aproape întotdeauna indica numai ore mici şi făcăleţul din mâna dreaptă. Aşa că, fără nici un pic de diplomaţie, spuse exact ce gândea:
- Nuuu! Acasă nu vreau! Oriunde altundeva, cu plăcere, dar...
Dar întunecata umbră nu se lăsă înduplecată.
- Am spus acasă!
Şi, ca să fie mai convingătoare, îşi întoarse coasa, folosindu-i mânerul pentru urnirea şi apoi grăbirea mersului bietului Petrică, ba îmboldindu-l, ba altoindu-l peste picioare şi petse spate, la început mai cu blândeţe, apoi mai fără.
Crezând că e doar o glumă, bine dispusul chefliu o luă ca atare:
- Uşurel, fetiţo! Şi ai grijă să nu te tai cu coasa aia, că n-am la mine trusa de prim ajutor!
Apoi, văzând şi simţind pe propria piele că gluma se îngroaşă, răcni disperat:
- Stai, nu dădea! Că nu eşti nevasta mea...
- Nu te teme... Porţia zilnică de acasă nu ţi-o ia nimeni. Ăsta-i doar supliment!
Cu acest mic dar eficient ajutor, Petrică străbătu cei o sută de metri până acasă într-un timp record. Trezindu-se singur în faţa uşii apartamentului, se grăbi să o deschidă şi să intre, uitându-se îngrozit peste umăr, să fie sigur că nu a intrat nimeni odată cu el. Şi în loc de discurs moralizator garnisit cu ameninţări de făcăleţ, alergatul şi mult prea altoitul chefliu, avu imensa surpriză să vadă, pentru întâia dată în ultimii cinci ani, că obiectul contondent din mâna soţiei sale putea să stea şi nemişcat. În cele din urmă, revenindu-şi din uluiala provocată de intrarea ciudatei arătări albe la faţă şi speriată mai ceva ca de bombe, consoarta, uitând de sacra ei misiune represivo-educativă, dădu glas îngrijorării:
- Vai, Petrică, ce e cu tine? Arăţi de parcă ai văzut moartea cu ochii!...
de după uşă, o voce asemănătoare, dar ceva mai cavernoasă, se grăbi să completeze:
- Că bine, zici, surioară!...
Îngrozit, Petrică dădu să se arunce în braţele, altă dată asupritoare, azi ocrotitoare, ale soţiei, dar se opri brusc şi cu o grimasă de durere întipărită ăe figură, îşi duse mâinile la inimă şi fu cât pe aci să-şi dea ochii peste cap şi să se prăbuşească, noroc cu vocea cavernoasă de dincolo de uşă:
- Nici să nu te gândeşti! Oricum, pe mine nu te baza, că eu am alte probleme de rezolvat. Hai, pa!

Theodore Dreiser


S-a născut în Terre Haute, Indiana, într-o familie germano-americană strictă. Cunoscutul compozitor de melodii Paul Dresser (1859-1906) a fost fratele său mai mare. Din 1889-1890, Theodore a mers la Universitatea Indiana din Bloomington înainte de a fi exmatriculat. În câţiva ani, a început să scrie la ziarul Chicago Globe şi la St. Louis Globe-Democrat. În 1892 s-a căsătorit cu Sara White. Deşi s-au separat în 1909, nu au divorţat niciodată formal.
Primul său volum, Sister Carrie (1900), povesteşte despre o femeie care pleacă din viaţa ei de la ţară pentru marele oraş (Chicago, Illinois) şi cade voluntară într-o viaţă de păcate. Editorul a făcut puţine pentru a promova cartea, iar aceasta s-a vândut foarte puţin. Dreiser a acceptat o slujbă ca editor al unei reviste de femei până când a fost forţat să demisioneze în 1910 datorită unei aventuri în cadrul serviciului.

Al doilea său volum, Jennie Gerhardt, a fost publicat în anul următor. Multe dintre volumele subsecvete ale lui Dreiser priveau inegalitatea socială.
Primul său succes comercial a fost An American Tragedy (1925), care a fost ecranizat în 1931 şi, din nou, în 1951.

Alte lucrări includ: Trilogy of Desire despre Frank Cowperwood, o versiune romanţată a lui Charles Yerkes: The Financier (1912), The Titan (1914), şi The Stoic (apărut postum - 1947).
În 1935 îngrijitorii librăriei din Varşovia, Indiana au ordonat arderea tuturor lucrărilor semnate de Dreiser din posesia librăriei.
Stilul lui Dreiser este marcat de lungi fraze şi atenţie intensă în detalii. Cum lucrările sale privesc statutul social şi urmărirea bunurilor şi plăcerilor materiale, acest nivel de realism şi descriere îi servesc acestui subiect; pe partea cealaltă, acest stil poate face lucrările sale, în special Sister Carrie, greu de înţeles pentru unii. Ar trebui ştiut că Dreiser nu este apreciat pentru stilul său, ci pentru realismul lucrărilor sale, dezvoltarea caracterelor şi punctele sale de vedere privind viaţa americană.


Titanul
fragment
Capitolul LXII
Răsplata


Vi s-a întâmplat poate să întâlniţi vreodată un om cu inima împovărată de o mare durere. V-aţi dat dat seama că privirea lui se înceţoşează, că sufletul îi e copleşit şi că suflul îngheţat al dezastrului îi paralizează mintea. În acea seară ftală, la ora zece treizeci, Cowperwoodse afla singur în biroul casei sale din Michigan Avenue şi înfrunta certitudinea înfrîngerii. Mizase aşa de mult pe această singură carte. Inutil să-şi spună că, după o săptămână, va putea înainta Consiliului un proiect cu modificări sau că ar putea să aştepte până ce furtuna se va potoli. Refuza o astfel de mângâiere. Lupta de atâta vreme, cu atâta înverşunare, din răsputeri, punând în joc toată agerimea minţii lui. Toată săptămâna, îndiferite ocazii, fusese în sala Consiliului, unde comitetul conducea audierile. Slabă mângâiere să-şi spună că prin procese, somaţii, apeluri şi ordonanţe ale tribunalului va putea stăvili această situaţie vremelnică, ce se va menţine de-a-lungul anilor, un ciolan de ros pentru avocaţi, o calamitate pentru oraş, un labirint fără ieşire, căruie nu i se va putea da de capăt, decât multă vreme după ce toţi vor fi lut de oale. Această luptă se dădea de atâta timp, iar strădania lui fusese totdeauna perfect chibzuită.
Acum, după victorie, duşmanii lui vor prinde curaj. Consilierii săi municipali, puternici, hulpavi, toţi luptători neînfricaţi, ca soldaţii de elită ai vechilor împăraţi romani – erau oameni cruzi, fără conştiinţă, gata ca şi el să lupte până în pânzele albe – pierduseră curajul, fuseseră doborâţi, căzuseră, fără să apere ultima redută, reduta avantajelor lor personale. Cum ar putea el acum să le redea încrederea într-o nouă luptă – cum ar putea el înfrunta mânia dezlănţuită a unei mulţimi puternice, care învăţase cum să învingă ? Alţii ar avea puterea să intervină aici ; oameni ca Haeckelheimer, Fishel, sau oricare din grupul giganţilor din Est, ei ar putea linşti apele mării tumultoase, a cărei furie înspăimântătoare fusese stârnită de Cowperwood. El însă se simţea obosit, îi era silă de Chicago şi de lupta asta interminabilă. Î ultimul timp îşi spusese că dacă va putea câştiga, mizând pe această ultimă carte, atunci niciodată nu o să mai facă o încercare atât de primejdioasă, cu preţul unor strădanii atât de mari. Nici nu ar mai avea nevoie să o facă. Deţinea o avere enormă, orice efort era de prisos. Şi în afară de asta, cu toată vigoara lui, înainta în vârstă.
De când se înstrăinase de Aileen, rămăsese singur, pierduse contactul cu oamenii de care se legase în anii tinereţii. Berenice, pe care o dorise atât de mult, continua să-l ocolească. Deşi în ultimul timp îi arătase destul de limpede sentimente de caldă simpatie – dar la ce bun? Îngăduinţă binevoitoare... poate din obligaţie? Fără îndoială, îşi spunea, nu putea fi ceva profund. Se gândea la viitor şi hotărî cu tristeţe că orice s-ar întâmpla trebuia să ducă lupta mai eparte, şi atunci...
În timp ce, abătut, stătea dus de gânduri, răspunzând din când în când la telefon, auzi soneria de la uşă şi servitorul îi prezentă o carte de vizită, trimisă, spunea el, de o tânără doamnă; zicea că domnul Cowperwood îşi va reaminti de îndată numele ei . văzând-o, Cowperwood sări în picioare şi coborî repede scara – va fi în sfârşit în prezenţa acelei fiinţe pe care o dorea mai presus de orice.

Există compromisuri sufleteşti, prea trecătoare, prea subtile ca să poată fi urmărite în toată complicaţia sinuozităţilor lor. Din prima zi în care Berenice Fleming îl văzuse pe Cowperwood fusese mişcată de forţa lui şi de personalitatea sa uimitoare, fascinantă. De atunci, încetul cu încetul, Berenice se obişnuise şi cu dispreţul pentru convenienţele sociale acceptate de toţi – idei noi pentru ea şi care înnăbuşiseră punctul ei de vedere iniţial, mult mai convenţionalist. Urmărindu-l în timpul luptei duse la Chicago fusese fermecată de visul său măreţ; promitea să devină unul dintre magnaţii finanţei pe plan mondial. În perioada călătoriilor sale în Est crezuse uneori că citeşte limpede pe faţa lui toată întensitatea ambiţiilor sale nemăsurate, al căror ţel final era ea. El îi afirmase şi îi mărturisise aceasta o dată. Întotdeauna se arătase cu ea atât de docil, de stăruitor, de generos.
Iată de ce, în seara cu pricina,aflându-se la Chicago, invitată de un grup de prieteni la restaurantul hotelului Richelieu, îi părăsise. Acum Cowperwood se afla în faţa ei.
- Berenice, dumneata! Exclamă el, întinzându-i cordial mâna. Când ai sosit în oraş? Şi ce te aduce aici? Cândva îi ceruse să-i spună dacă sentimentele ei se vor schimba vreodată. Şi iată că venise – în ce scop? Remarcă rochia ei de culoare cafenie, din mătae şi catifea, care reuşea să-i sublinieze atât de bine graţia felină.
- Din cauza dumitale am venit, răspunse ea, în voce cu o nuanţă nedesluşită, în acelaşi timp o provocare şi o mărturisire. Din câte am citit am ajuns la concluzia că acum s-ar putea să ai într-adevăr nevoie de mine.
- Vrei să spui că... dar se întrerupse, privind-o cu ochi arzătozi.
- Că m-am hotărât. Şi afară de asta se cuvine ca până la urmă să-mi plătesc datoria.
- Berenice! exclamă el, dojenitor.
- Nu, nici asta n-am vrut să spun. Îmi pare rău că am vorbit aşa. Acum am impresia că te înţeleg mai bine. Şi, afară de atsa...adăugă, cu o veselie neaşteptată în care mai era şi nevoia de a consola... vreau.
- Berenice! E adevărat ce spui?
- Nu-ţi poţi da singur seama ? întrebă ea.
- Ba da, şi-i întinse mâinile, zâmbind ; iar ea, spre marea lui uimire, veni către el.
- Nici eu nu pot să-mi explic bine ce s-a întâmplat cu mine, adăugă ea, în şoaptă, dar grăbită şi nerăbdătoare, n-am mai putut să te las singur. Cred că, în tot cazul deocamdată, pentru dumneata partida e pierdută. Însă dacă trebuie să pleci aş vrea să pleci în altă parte – la Londra sau la Paris. Lumea n-are să ne înţeleagă... eu însă, da.
- Berenice! Îi acoperi obrajii şi părul cu sărutări.
- Dă-mi drumul, te rog. Şi să ştii că eu nu admit şi alte doamne... dacă nu vrei să mă răzgândesc.
- Nu va mai fi nici una, asta ţi-o jur pe dragostea mea pentru tine. Tot ce am pe lume vom împărţi împreună...
Iată răspunsul!...
Ce bizară este realitatea şi ce puţin seamănă cu iluziile noastre!

(traducere de Ioana Ralea)

vineri, 25 decembrie 2009

Un gând de bucurie la Naşterea Domnului


Orice sărbătoare, în afară de spiritul caracteristic, mai trebuie să aducă şi multă bucurie. Multă linişte sufletească. Din nefericire, secolul vitezei, a redus la tăcere multe din aceste momente, dedicate sufletului nostru. Şi, cred că cel sau cei care au adus pe lume acea vorbă cu "graba strică treaba", au avut în gând şi acest aspect. În graba asta care ne caracterizează pe toţi de ceva timp încoace (şi mă refer la câteva secole!!!), uităm să ne bucurăm pentru noi, pentru cei din jurul nostru, dar mai ales pentru cei dragi. Suntem, realmente, striviţi de problemele zilnice, şi totuşi, nu ezităm să ne încărcăm cu ele şi în momentele de sărbătoare.

Din această cauză, dar nu numai, eu, vă invit la o sărbătoare specială. Doresc ca începând cu acest Crăciun, să renaştem în sufletele noastre, toată bucuria de care suntem în stare! Reţeta este simplă şi extrem de eficace. Îmbrăţişaţi, rând pe rând, fiecare persoană dragă inimii voastre şi oferiţi-i un moment de bucurie şi de linişte sufletească! Atât! Efectul se va întoarce asupra voastră înmiit!

Vă urez tuturor celor care intraţi pe aceste pagini, multă sănătate, mult noroc, multe bucurii, iar sărbătorile noastre de suflet, să vă aducă liniştea sufletească atât de mult dorită!

LA MULŢI ANI!

cu mult drag, B.B

Juan Ramón Jiménez


S-a născut în satul andaluz Moguer, în 1881. Vădind o vocaţie precoce, la paisprezece ani se poate mândri cu poezii publicate în câteva reviste din Andaluzia. La nouăsprezece ani vine la Madrid, unde intră în legătură cu cercurile moderniste. Rubén Dario îl elogiază p[entru "suavitatea melancolică" a versurilor sale, care trezesc "dorul de imposibil", şi îi sugerează titlul unuia din primele volume: Almas de violeta (Suflete de violetă). De la aceste prime versuri până la anii maturităţii, Juan Ramón Jiménez este un exemplu strălucit de sacrificiu pe altarul poeziei, pe care o slujeşte cu o fervoare mistică. A trăit prin şi pentru poezie, dăruit cu totală devoţiune unei munci tenace de purificare continuă a operei sale:
"Pentru mine poezia a fost întotdeauna contopită intim cu întreaga mea existenţă."
Timp de peste jumatate de secol, cât se desfăşoară munca sa neobosită de cizelare a operei ("Nici o zi fără o hârtie ruptă"), el a fost pentru mai multe generaţii de poeţi - de la modernismul începutului de veac până la şcolile de avangardă - scriitorul venerat, poetul prin excelenţă, "maestrul indiscutabil" , cum îl numea Rafael Alberti într-o frumoasă carte de amintiri.

Într-o schiţă auto biografică publicată în revista Renacimiento, Juan Ramón Jiménez trece în revistă principalele evenimente şi stări sufleteşti care stau la originea operelor sale: " Miros de tămâie şi de flori, o fereastră deschisă spre grădină, o terasă cu trandafiri pentru nopţile cu lună se transformă în Arii triste"; o lungă şedere în munţii Guadarrama se reflectă în volumul Pastorale; apoi vine o "toamnă galantă - cu azur de aur - care prilejuieşte Jurnalul intim şi Grădini îndepărtate; aceasta e perioada în care muzica umple cea mai mare parte din viaţa mea". Urmează o epocă dificilă pentru poet, o epocă de "oboseală, frig şi gânduri de sinucidere". O gravă depresie nervoasă, care-l va însoţi cu intermitenţe toată viaţa, îl sileşte să rămână câţiva ani în sanatorii, la Madrid şi în sudul Franţei. După o călătorie prin Franţa şi Italia, se retrage în 1907 în satul natal, unde scrie celebra carte Platero şi eu. În 1912 revine la Madrid unde rămâne douăzeci şi cinci de ani, trăind în intimitatea poeziei şi oarecum la marginea vieţii literare, căci viaţa lui de izolare mândră şi concentrată este în întregime subordonată operei. După propria lui apreciere, duce o existenţă "singurătate şi meditaţie", în compania "trandafirului de argint al experienţei proaspete", într-o "indiferenţă absolută pentru aspectul practic al vieţii", şi "hrănindu-se numai cu frumuseţe".
În anul 1916 are loc un eveniment decisiv în viaţa sa : în urma unei călătorii în Statele Unite ale Americii, se căsătoreşte cu Zenobia Camprubi Aymar (traducătoare în spaniolă a lui Rabindranath Tagore, care-i va deveni colaboratoare nepreţuită. După izbucnirea războiului civil spaniol, ia drumul exilului şi devine profesor de literatură spaniolă la diferite universităţi din Statele Unite, Cuba, Puerto Rico. În 1956 i s-a decernat Premiul Nobel pentru literatură. Moare în 1958, în Puerto Rico.



Sufletului meu

Necontenit ţii creanga pregătită
dreptului trandafir;păşeşti atent
mereu lipind urechea caldă la intrarea
trupului tău, după săgeata nesperată.
Nu-i undă ce se scurge din neant,
din umbra ta deschisă să nu-şi ia
lumina cea mai pură. Noaptea, treaz
rămâi pe steaua ta, de veghe vieţii.
Aşterni pe lucruri semnul de neşters.
Apoi, întors în slava culmilor,
vei retrăi-n tot ce pecetluieşti.

Şi trandafirul tău va fi tipar al trandafirilor;
auzu- al armoniei; al luminilor
cugetul tău; al stelelor vegherea-ţi.


Te desfoi

Te desfoi ca pe o roză
Să-ţi descopăr sufletul
Şi nu-l zăresc

Dar totul, jur împrejur
- orizonturile ţărilor şi ale mărilor –
- totul, până la infinit
s-a umplut
c-un parfum pătrunzător.


Duminică de primăvară

O pasăre, în lirica amiezii virginale,
Dă glas printre marmori, palatul sonor.
Visează-n ceruri soarele vii focuri pe cristale.
Şi-i aur cantilena havuzelor în cor.

E-o sărbătoare-n limpezi ecouri cristaline:
De printre marmori, pasărea; lângă fântâni, răsura.
Gâtlej de sloi fierbinte! Albastre, argentiniene,
Dulci tremure-nfioară petalelor nervura.

Ca-ntr-o visare trează păşesc, strivit de har,
Zâmbindu-mi nălucirii, pe lespezi mari de soare.
Mi-e inima-mbibată de suflul nobiliar
Al păsării, luminii, fântânilor şi floarei.


Cânticel

Să mă scol tot cu soarele
Iasomiei în palme;
Să mă ştiu tot cu zorile
În inima mea;
Să aud dimineţile
Acelaşi blând glas;
Asta-mi doresc eu!

Să apun fără ură,
Să-nnoptez împăcat;
Să mă aflu în vise
Prin sori de săringăş;
Să adorm ascultând
Acelaşi blând glas;
Asta-mi doresc eu!


A luat cu sine vântul...

A luat cu sine vântul toţi nourii tristeţii.
E verdele grădinii nou nestemat tezaur;
Se-ntorc în stoluri păsări pe urma frumuseţii
Şi asfinţitul naşte livezi-livezi, de aur.

Aprinde-mă, crepuscul! Parfum mă fă! Scrumeşte
Tu sufletu-mi, şi fă-mi-l ca tine: - apus de soare.
Deşteaptă-mi ce am veşnic, ce arde, ce iubeşte…
Şi vântul de uitare să-şi ia ceea ce doare.

Tristan Tzara


Pe numele său adevărat Samuel Rosenstock, Tristan Tzara s-a născut la 16 aprilie 1896 la Moineşti, în judeţul Bacău. În 1912, pe când era încă în liceu, publică Revista "Simbolul" împreună cu Marcel Iancu şi Ion Vinea, cu binecuvântarea lui Alexandru Macedonski şi cu ajutorul lui Iosif Iser. În această perioadă semnează cu pseudonimul S. Samyro, pe care îl va schimba mai târziu în Tristan Ruia şi, în final Tristan Tzara. În realitate numele de "Tristan" nu a fost ales pentru rezonanţa particulară pe care o are numele în limba română sau ca omagiu către opera lui Wagner - o referinţă importantă pentru simboliştii care l-au influenţat puternic pe tânărul poet, ci, după cum spunea Colomba Voronca (soția lui Ilarie Voronca și sora lui Claude Sernet) datorită faptului că exprima starea de spirit a tânărului poet "trist în țară" (sursa: Heinrich Stiehler în "Tristan Tzara zwischen Peripherie und Zentrum").

Mişcarea dadaistă îşi are originea în oraşul elveţian Zürich, în timpul Primului Război Mondial. Tristan Tzara ajunge acolo în toamna lui 1915 şi curând se alătură unui grup de tineri intelectuali care pun la cale "happening-urile" de la Cabaret Voltaire. Astfel s-a născut celebra mişcare Dada, care nu e o invenţie exclusivă a lui Tzara, dar "nu ar fi devenit niciodată ceea ce a devenit fără eforturile de popularizare şi diplomaţia lui" (parafrază după R. Huelsenbeck).
În 1919 se mută la Paris într-o încercare de a lansa Dada pe o scenă cu adevărat universală. Mulţi critici consideră totuşi că perioada cu adevărat inovativă a mişcării încetează odată cu acest "transfer". Fiind la Paris s-a angajat în activităţi tumultuoase cu André Breton, Philippe Soupault şi Louis Aragon pentru a şoca publicul şi a dezintegra structurile limbii.

Cele mai cunoscute texte dadaiste ale lui Tzara sînt: La Première Aventure céleste de Monsieur Antipyrine (1916; Prima aventură cerească a domnului Antipyrine) şi Vingt-cinq poèmes (1918; Douăzeci şi cinci de poeme), respectiv manifestele mişcării: Sept manifestes Dada (1924; Şapte manifeste Dada).
În a doua parte a anului 1929, sătul de nihilism şi distrugere, intră în activităţile mai constructive ale Suprarealismului. Şi-a consumat mult timp pentru reconcilierea Suprarealismului cu Marxismul şi a intrat în Rezistenţa Franceză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi în Partidul Comunist Francez în 1947, când a devenit cetăţean francez. Va demisiona din partid în 1956, ca protest împotriva suprimării revoltelor din Ungaria de către Uniunea Sovietică.
Aventurile lui politice îl vor apropia de fiinţele umane şi gradat se va transforma într-un poet liric. Poemele lui Tristan Tzara revelează durerile sufletului prins între revoltă şi uimirea datorată tragediilor zilnice ale condiţiei umane.
Lucrările sale de maturitate încep cu L'Homme approximatif (1931; Omul aproximativ) şi continuă cu Parler seul (1950; Vorbind singur) şi La Face intérieure (1953; Faţa interioară). În acestea, cuvintele aleatoare ale lui Dada sunt înlocuite cu un dificil, dar umanizat limbaj.

S-a stins din viaţă la Paris şi a fost înhumat acolo în Cimetière de Montparnasse. La Moineşti există o statuie dedicată lui Tristan Tzara, a cărui inaugurare a fost făcută de Alexandru Piru.



Vino cu mine la ţară

Casă în construcţie cu ramuri uscate, ca păianjenii, în schele
Înalţă-te în ceruri cu seninătate
Până când norii ţi-or sluji de perdele
Şi stelele: mulţămirea lămpilor pe balcoane înserate.

Între doi castani împovăraţi ca oamenii ce ies din spital
Crescu cimitirul ovreiesc - din bolovani;
La marginea oraşului, pe deal
Mormintele ca viermii se târăsc.

Docarul galben ne aşteaptă în faţa gării
În mine se rup trestii cu foşnet de hârtie
Vreau să mă sfârşesc încet de-a lungul ţării
Şi să-mi ezite sufletul ca dansatorul pe frânghie.

Rătăcesc prin pădure
Cerşetori ţigani cu barbă de cenuşă
Că ţi-e frică dacă-i întâlneşti
Când îşi freacă soarele pleoapa pe poteci.

Călare o să mergem zile întregi
O să poposim în hanurile sure,
Acolo legi multe prietenii,
Te culci noaptea cu fata hangiului.

Sub nuci - pe unde trece vântul greu ca o grădină de fântâni
O să jucăm şah
Ca doi farmacişti bătrâni
Şi soră-mea o să citească gazetele în hamac...

Ne-om dezbrăca pe deal în pielea goală
Să se scandalizeze preotul, să se bucure fetele,
Vom umbla ca agricultorii cu pălării mari de paie
O să facem baie lângă roata morii
Să ne întindem la soare fără sfială
Şi-or să ne fure hainele şi-o să ne latre câinele…


Duminecă

Vântul plânge în hornuri cu toată deznădejdea unui orfelinat
Vino lângă mine ca o luntre în tufiş
Aşterne-ţi vorbele ca paturile albe în infirmerie
Că acolo poţi plânge nesupărat, că miroase a gutui şi a brad.

Spune-mi de ţări depărtate
De oameni curioşi
De insula cu papagali
Sufletul meu e vesel şi mirat
Ca un prieten ce s-a întors de la spital.

În glasul tău sunt femei bătrâne şi bune
Braţul tău mi-aleargă în sân ca un pârâu
Îmi plac animalele domestice
În menajeria sufletului tău.

Pe pod un om e aplecat, fluieră în apă fără gânduri
La noi e cald şi bucurie ca şi când se nasc la stână mieii
Povestea ta adoarme ca un copil legănând un elefant de lână
La noi e linişte ca şi când se-adapă caii la fântână.

Trec în şiruri lungi pe stradă fete de pensionat
Şi în fiece privire-i câte-o casă părintească
Cu mese bune cu surori mai mici
Cu ghiveciuri de flori la fereastră.

Trece frigul pe coridoare când înserează
Ca un şarpe foarte lung târâdu-şi coada pe lespezi
Lacul e cusut cu aţă
Înecaţii ies la suprafaţă - raţele se depărtează.

La vecini, părintele-şi sărută fata, indiferent.
Îi face morală de despărţire
Balta s-a închis ca în urma unei fete porţile la mănăstire
Gâlgâitul sinucisei a speriat – broaştele au încetat un moment.
Mă duc să mă întâlnesc cu un poet trist şi fără talent.


Elegie

Sufletul bătrân, iubito, flori de vară vrei să pară
Păsările stau în colivii închise iarna

Te iubesc cum cheamă dealul trupul văii primitoare
Sau pământul cum iubeşte ploaia deasă şi roditoare

Te aştept în fiece seară la fereastră deşirând mărgelele
Aşezând cărţile, recitându-mi versurile

Şi mă bucur când în curte latră câinii latră câinii
Şi când vii să stai la mine până mâine până mâine

Sufletul meu fericit e ca odaia noastră caldă
Când ştiu că afară ninge şi că strada-i albă.


Verişoară, fată de pension

Verişoară, fată de pension, îmbrăcată în negru, guler alb,
Te iubesc pentru că eşti simplă şi visezi
Şi eşti bună, plângi, şi rupi scrisori ce nu au înţeles
Şi îţi pare rău că eşti departe de ai tăi şi că înveţi
La Călugăriţe unde noaptea nu e cald.
Zilele ce au rămas pân'la vacanţă iar le numeri
Şi ţi-aduci aminte de-o gravură spaniolă
Unde o infantă sau ducesă de Braganza
Stă în rochia-i largă ca un fluture pe o corolă
Şi se-amuză dând mâncare la pisici şi aşteapta un cavaler
Pe covor sunt papagali şi alte animale mici
Pasări ce-au căzut din cer
Şi lungit lângă fotoliul ce-i în doliu
Jos - subţire şi vibrând - stă un ogar
Ca o blană de hermină lunecată de pe umeri.
Dânsa vrea să o ridice dar
Îşi aduce aminte şi îşi mângâie colierul de pe gât
Pentru că zăreşte cavalerul - şi atât:
Se apropie de bancă sora Beatrice sau Evelina
Profesoară de istorie sau de greacă şi latină
O, de ce trec zilele aşa de rar...
Frunzele şi florile cad ca foile din calendar;
Viaţa-i tristă, dar e totuşi o gradină!
Şi Infanta sau Ducesa de Braganza
Iar adoarme sau îşi pierde importanţa - căci tu numeri
Zilele ce-or să rămână - socotind de mâini pân'la vacanţă

Eu încep din nou scrisoarea şi îţi scriu: Ma chère cousine
Je croyais hier entendre dans ma chambre ta voix tandre et
câline.


Inscripţie pe un mormânt

Şi simţeam sufletul tău curat şi trist
Cum simţi luna care pluteşte tăcută
După perdelele trase.
Şi simţeam sufletul tău sărman şi sfios,
Ca un cerşetor, cu mâna-ntinsă-n faţa porţii,
Neîndrăznind să bată şi să intre,
Şi simţeam sufletul tău plăpând şi umil
Ca o lacrimă ce nu cutează a trece pragul pleoapelor,
Şi simţeam sufletul tău strâns şi umezit de durere
Ca o batistă în mâna în care picură lacrimi,
Iar astăzi, când sufletul meu vrea să se piardă în noapte,
Doar amintirea ta îl ţine
Cu nevăzute degete de fantasmă

marți, 22 decembrie 2009

Bogdan Butariu



Încercare de (Auto) Caracterizare

Sunt, de regulă, o persoană introvertită, închis de obicei în ale mele şi destul de rezervat, dedicat aproape în întregime scopurilor mele de realizare, în primul rând profesională şi materială. Am avut totdeauna un mare respect faţă de autorităţile supranormative şi pentru ierarhiile prestabilite, respectând litera şi spiritul lor. Mişcările dezordonate şi impulsive, imprudente şi negândite mă irită, căci îmi subminează eforturile de promovare a unor metode de lucru rapide şi eficiente. Eu nu voi fi niciodată omul care să se avânte orbeşte într-o afacere, totdeauna voi sta să mă gândesc de zece ori înainte e a da semnalul verde. Trei au fost atuurile mele în activităţile pe care le-am avut de-a lungul timpului, până-n momentul de faţă: organizarea, disciplina şi tenacitatea. Cu ajutorul lor, şi acum sunt în stare să urmăresc un obiectiv până-n pânzele albe, dacă e cazul, şi să epuizez în scurt timp forţele adversarilor. Respectul pe care l-am impus prin felul meu de a fi, prin modul în care mi-am înţeles sarcinile şi prin rolul pe care l-am avut într-un colectiv sau altul, m-a ajutat foarte mult din punct de vedere social şi profesional.
M-am născut în urmă cu 34 de ani (chiar dacă nu îmi place să recunosc!) în Bucureşti. Şapte ani mai târziu, mama mă dădea (cu bună ştiinţă) în primirea unei instituţii care avea să mă marcheze definitiv până în cele mai profunde aspecte: şcoala!... Vorba lui Toma Caragiu: „Dac-aş fi ştiut... Dac-aş fi ştiut!...” N-am ştiut!
După aproximativ 12 ani de şcoală mai mult sau mai puţin comunistă, am avut şansa să lucrez sau să profesez în cele mai diferite domenii. De la şase ani am început coregrafia, de care m-am ţinut aproape 9 ani, în care am vrut să fac carieră şi pe care am fost nevoit să o părăsesc din cauza unor probleme grave de sănătate; nu ştiam sigur dacă voi mai avea două picioare sau dacă voi fi nevoit să “ţopăi” o viaţă întreagă într-unul singur. Cred că acesta a fost şi unul dintre cele mai mari eşecuri ale mele. Din 1987 am început să merg la Radio; la început doar mă “jucam” pe lângă fratele meu care era angajat acolo ca operator. După un an de aşa zisă joacă, am început să fac înregistrări, să fac ilustraţii muzicale, şi alte trebuşoare de genul ăsta, încurajat şi îndrumat fiind de toţi oamenii pe care i-am cunoscut acolo. Aşa a început cea de a doua mare pasiune a mea. De boala asta n-am scăpat nici până în momentul de faţă! Şi ştiţi cum se zice: dacă nu ţi-ai găsit leacul până acum, obişnuieşte-te cu boala! Din 1994, în urma unor evenimente mai puţin plăcute, am decis să mă mut definitiv la Arad, oraşul natal al tatălui meu. A început perioada muncilor denumite în mod peiorativ “de jos”. Am fost, în ordine mai mult sau mai puţin cronologică, telefonist, tâmplar, bucătar, inspector de asigurări, redactor la un ziar, croitor în piele, dresor de câini pentru pază, şi, nu în ultimul rând,… îngrijitor de alei şi spaţii verzi! Da, da! Aţi citit bine! Îngrijitor de alei şi spaţii verzi! Chiar îmi făcusem, în glumă, o carte de vizită, în care trecusem pompos, funcţia de “Director de Imagine”! Una dintre cunoştinţele mele, om suspicios de felul lui, chiar s-a uitat încruntat la mine; “Cum adică director de imagine? Da’ ce faci tu acolo?” Am ridicat din umeri şi l-am “luminat”: “Am grijă ca cel care vrea să facă o poză, aceasta să nu conţină tot felul de mizerii, gunoaie şi putreziciuni care i-ar strica imaginea!…” În realitate era greu să-i explic că eu de fapt măturam curtea de la Astra Trinity şi că pieptănam iarba ca să nu se mai vadă nici o frunză pe jos! Dar, mă rog! De multe ori se întâmplă să nu facem cea ce ar trebui de fapt să facem. Asta e o tară a umanităţii, care pare să fie bătută în cuie!
Din 1995 am început să frecventez şedinţele cenaclului literar “Luceafărul” din Arad, iar din 2000 am început să merg şi la cel ţinut de Uniunea Scriitorilor. O adunătură de scriitori, mai mult decât amatori aş zice eu, oameni de spirit, alături de care am petrecut clipe splendide. Acest fapt m-a încurajat să pornesc pe cel de al 3-lea drum care m-a ajutat din punct de vedere moral. O dată intrat în acest cerc, în acest mediu mai bine zis, am avut acces şi la alte experienţe unice, fiecare în felul ei. Am strâns pentru publicare material îndeajuns pentru 2-3 cărţi, material ce conţine proză scurtă, încercări de teatru, poezie şi un roman terminat de ceva timp. Sper ca până la vară să pot realiza măcar un volum de proză scurtă cu care să pot ieşi pe piaţă. Dar astea sunt proiecte de viitor şi, cum viitorul nu poate fi decât incert…
Dar să merg mai departe şi, dacă v-am spus câte ceva despre puţinele mele calităţi, trebuie să fac un efort, să vă vorbesc şi despre defecte. Cred că principalele mele defecte, ar fi încăpăţânarea oarbă, negativismul, intoleranţa şi pesimismul, însuşiri care îmi încurcă iţele de multe ori. S-ar putea crede că profit de pe urma celorlalţi prin adoptarea unei atari conduite, dar în realitate trebuie să accept că îmi fac singur rău, ridicându-mi singur obstacole suplimentare. Cred că e important să înţeleg că viaţa nu constă exclusiv de succese materiale şi profesionale; cu cât voi realiza asta, va fi cu atât mai bine pentru mine. Din aceste defecte principale, iau naştere altele, condiţionate puternic de experienţele trăite până-n prezent. Sunt genul de om care “tace şi face”, retras (asta sunt convins că se vede!), timid de multe ori, cu obiective foarte clar fixate în minte, şi cu o tenacitate deosebită în a le urmări şi în a le atinge în cele din urmă. Rareori mă exteriorizez sentimental prin efuziuni de tandreţe, considerând că nu e nevoie în general de toate acestea şi că faptele ar putea să mă reprezinte mai bine. Din cauza acestor reţineri pe plan afectiv, pot părea rece, distant, cu o inimă de piatră, complet neimpresionabil, de multe ori chiar “cu nasul pe sus”. Dar această imagine nu e de fapt decât un “cover” de proastă calitate, care mă dezavantajează total. În realitate am nevoie să dau şi să primesc multă dragoste, în permanenţă, de la cei pe care-i iubesc şi care, la rândul lor, susţin că mă iubesc, chiar dacă aceste manifestări nu sunt puternic exteriorizate. Sunt de regulă foarte generos, dar nu pot ierta uşor dacă o persoană trădează încrederea pe care i-am acordat-o în urma unei îndelungate reflecţii. Mânia mea devine adesea periculoasă, iar în formele mai atenuate, se transpune într-un criticism acid.
Cam asta ar fi, în linii mari, vizibile cu ochiul liber din Lună, încercarea mea de auto caracterizare. Liniile mai mărunte, care ar putea ajuta la definirea umano-animalului numit Bogdan Butariu, sunt mult mai multe la număr, sunt mult mai greu de dezvăluit şi în orice caz, este necesar un alt cadru; pornind de la o concepţie care m-a călăuzit mereu pe plan literar, concepţie conform căreia fiecare viaţă de om este o istorie, socotesc că mai sunt mulţi ani în care pot fi deschis şi citit de către cei interesaţi, asemeni unei cărţi…



Vieţi şi atâta tot...

- Sinuţooo!… Sinuţo!
„Pe unde naiba o fi femeia asta?” Ar fi vrut să mai vorbească cineva; adică cu ea, fiindcă pe ceilalţi nu avea ochi să-i vadă… Niciodată nu-i avusese la inimă, dar acum, dac-ar fi dat holera-n toţi, tare s-ar mai fi bucurat. Altădată, când îi veneau gânduri de-astea, îşi făcea cruce peste gură, sau mormăia-n barbă „Doamne iartă-mă!”, speriat de ce-i trecuse prin minte. De când cu As, aproape că nu-i mai ura; îi făceau scârbă. Şi ce mult îi iubise când erau mici! Amândoi rotunzi şi negri la păr, de-ţi venea să-i ciupeşti şi să-i gâdili toată ziua;…Dar crescuseră, n-ar mai fi… Ştia că-i poate blestema din zori până-n seară, că tot degeaba. Erau lacomi şi nesăţioşi ca mama lor. Să pună ei mâna pe tot, să aibă ei tot, să mănânce şi să bea ei tot până le crăpa cureaua, c-ajunseseră la patruzeci de ani să-i mişti cu scripetele, să-şi umple casa cu lucruri, să n-aibă altul mai mult decât ei. Lucruri peste lucruri şi mâncare cu zecile de tone; sute de conserve, salamuri şi cârnaţi cu prăjina, roţi de caşcaval, în casă, în beci, în pod, în hambare. Zilnic atârnau pe garduri tot felul de piei şi burdufuri înţesate cu puf de gâscă sau raţă. Uneori, şi-i închipuia pe cei doi feciori ai lui morţi şi îngropaţi cu tot calabalâcul ăsta strivindu-i, odată cu pământul. Cum crescuse acum osânza pe ei, nici în coşciug n-aveau să încapă! Dacă cineva ar fi ştiut ce gândeşte moş Anghel despre feciorii lui, ar fi spus că e nebun de-a-binelea. Amândoi ca nişte brazi, graşi şi frumoşi, cu palate de case, cu neveste, cu copii, cu buzunarele doldora de bani, nici hoţi, nici tâlhari, nici beţivi, nici curvari, că să te tot căzneşti şi nu le puteai afla vreun cusur.
„Angheluş ăsta, cu caii lui, cu umbletele lui după cai verzi pe păreţi, totdeauna a fost un om sucit.”
- Măi Anghele, măi, soaţă bună ai, copii a-ntâia ai, nepoţi aşişderea, ce dracu-ai fi vrând tu de nu eşti mulţumit, cred că nici tu nu ştii!
Refrenul acesta îl cunoştea pe de rost.
- Angheluş, mamă, când o să te faci şi tu om gospodar, să nu mai umbli-n lung şi-n lat după cai, să stai şi tu lângă nevastă şi copii?!… Că de-aia i-ai făcut…
Da' ce, el ştia de ce-i făcuse?… Dar pe nevastă-sa ştia de ce-o luase?! O luase că-i zise mă-sa şi tat-su s-o ia. Dar ochii lui erau după cai. Nevastă-sa nu-i fusese dragă niciodată. Când mergea prin ţară după cai, parcă scăpa din puşcă, iar când se-ntorcea acasă era necăjit de parcă i-ar fi murit tot neamul. Nevastă-sa era ca mai toate nevestele, strângătoare, zgârcită, vorbăreaţă şi clevetitoare. Când venise din armată în închisoarea de acasă, îi spusese nevesti-sii că lui nu-i plăcea să fie însurat nici cu ea, nici cu alta, şi că dacă voia îi lăsa lui copilul, ca să-l crească bătrânii, dacă voia îl lua cu ea, iar el se va-ngriji de întreţinerea copilului.
- În neamul meu n-au fost femei despărţite de bărbat. N-au fost decât văduve.
- Atunci stai aici şi-aşteaptă pân-o să ajungi văduvă.
După aia, fusese totul ca mai înainte. Venise pe lume al doilea copil.
- O să avem încă un copil, îl anunţase ea.
- Să fie sănătos, încuviinţase el din cap.
- Nu-ţi pare bine?
- Ba da! Să fie sănătos.
Cât au fost mici, se bucurase de ei aproape cât se bucurase de caii lui. Acum crescuseră şi semănau cu mă-sa, neieşind din cuvântul ei. Anghel încercase să-i schimbe, dar n-avusese cu cine. Parcă nu ştia şi de la cai! Dac-ar fi putut să-şi aleagă părinţii, Anghel nu i-ar fi ales pe ai lui, dar nici nu cunoştea vreunii pe care să-i fi ales. Dac-ar fi fost să-şi aleagă nevasta (ar fi putut zănatecul, dar nu se gândise), ştia el două în viaţa lui, pe Ozana şi pe cealaltă; dar dac-ar fi fost să îşi aleagă copii, nu i-ar fi ales pe-ai lui, ferească sfântu', şi nici nu ştia alţii pe care să-i fi ales. Şi dacă viaţa s-ar fi întors înapoi, tot caii şi i-ar fi ales, tot pe As al lui. Bietul As, unde-o fi el acum? „Ticăloşii! Ăştia şi-ar vinde şi copii. N-au decât! Copii sunt ai lor.” Când îşi amintea, i se-ntuneca şi privirea.
Pentru nevastă-sa, lumea începea şi se termina cu ea, cu copiii şi cu averea ei. Seara când îşi spunea rugăciunea, vrând să se pună bine cu Dumnezeu, la sfârşit, nevastă-sa menţiona şi numele lui Anghel, nu strică să-l ţină Dumnezeu sănătos şi pe el, că dacă se îmbolnăvea, pe capul ei rămânea, ea trebuia să-şi rupă oasele cu el pân-avea să-şi dea sufletul. Anghel făcea un fel de punte între ea şi copii, pe de-o parte, şi lumea-lume pe de altă parte. Să fii dat cutremure, molimi, dacă ea , ai ei, bunul ei şi bunul alor ei rămâneau în picioare, n-ar fi trecut tristeţe nici cât o bătaie de aripi peste faţa Ziţei, grasă, cu pielea întinsă, de om mulţumit care doarme bine. Zilnic îşi vărsa veninul din guşă, înţepând-o când pe-o noră, când pe cealaltă, tresărind de bucurie când o vedea pe cea mică, Ica, plângănd, şi crăpând de ciudă când o vedea pe Sinuţa, cea mare, că nu-i pasă.
- Tuşă Ziţa, degeaba zici matale, că de mult nu-mi mai pasă, îi spusese noră-sa într-o zi. Eu n-am să vă spun „tată” şi „mamă”. Am să vă spun „nenea Anghel” şi „tuşa Ziţa”.
- Atunci de ce te-ai mai măritat dacă ne spui nouă „tuşă” şi „nene”? o-ntrebase Ziţa.
- Tata şi mama, ei m-au măritat.
- Şi tu?
- Odată şi-odată tot trebuia să mă mărit. Aşa că…
Împlinise şaptesprezece ani în săptămâna în care se cununase. În acelaşi an avusese primul copil. La un an venise şi cel de al doilea. Pe urmă, nici unul. La 32 de ani era la fel de suplă şi de ne'mplinită, aşa ca unele femei care nu alăptează.
Casa lui Marin şi-a Sinuţei semăna leit cu casa Ziţei şi-a lui moş Anghel. Bucuriile îi ocoleau constant şi pe unii şi pe ceilalţi. În primii ai de căsnicie, viaţa Sinuţei cu Marin părea c-a apucat-o pe un drum bun. Dar într-o zi Sinuţa vrusese să-şi ia copiii şi să plece, unde şi la cine, greu de spus; părinţii îi muriseră, iar în casa părintească rămăsese stăpân fratele Sinuţei, fiindcă ce i se cuvenea ei din moştenire primise în ziua când plecase la bărbat, în căruţa cu perini şi ţarţamuri.
- La noi în neam n-au fost bărbaţi lăsaţi de neveste, n-au fost decât văduvi. Aşteaptă să rămân văduv. Ochii lui Marin se micşoraseră într-un rânjet pe care Sinuţa îl ştia de la soacră-sa.
Sinuţa, cum n-avusese lapte, - de-a dracului ce era, zicea Ziţa -, îşi crescuse pruncii cu laptele Joioanei, vaca cea mai bună din cele patru care se aflau în curtea lui Anghel. Acasă, la părinţii Sinuţei, seara, era obiceiul, ca-nainte de culcare, să se-adune tot neamul şi să stea de vorbă. Uneori îi apuca şi miezul nopţii pălăvrăgind.
- „Ferice de tine, Sinuţo, că te ia Marin al lu' moş Anghel. Le geme curtea de vite, ca să nu mai vorbim de caii ăia!”
Iar Marin, nu mai găsise ce să vândă. O alesese pe Joiana.
- Marine, te rog frumos, n-o vinde.
- E bătrână, dacă n-o dau acu', n-o mai ia nimeni.
- Las' să moară aici de bătrână.
-Eteee!…Păi ce, suntem bogătaşi?! Iote-te, dom'le! Urât mi-a fost mie să s-amestece muierea!
- Te rog n-o vinde!
- Hai du-te şi vezi-ţi de treabă!…
- Marine, nu te-am rugat nimic niciodată.
- Ai vreme.
I-ar fi căzut în genunchi să nu vândă vaca, dar ştia că n-are cui. De-atunci, Sinuţa se posomorâse şi nu mai schimbase nici o vorbă cu bărbatu-său decât dacă o-ntreba; iar atunci răspundea scurt, cât era nevoie ca să se-nţeleagă. N-o lăsase să plece. Singură n-avea inimă să se ducă. Marin şi-ar fi luat copiii cu tribunalul. Îi făcuse, trebuia să-i crească. Muncea ne'ntrerupt ca să n-aibă timp să stea jos şi s-o-ntrebe careva de vorbă. Singura bucurie erau caii lui socru-său. Toţi de rasă, cu gleznele subţiri, cu urechile ciulite ce semănau cu nişte pumnale, cu burţile suple, cu gâturile-ncordate, lucioşi de ţesală, de perie şi de mâncare bună, era o minune ce puteau să facă; cum săreau gardurile puse de Anghel în câmp, sau gropile săpate anume, cum se învârteau în jurul unei arii, legaţi cu o curea lungă, la un capăt de zăbală, iar la celălalt de mâna stăpânului, mână care din când în când zvâcnea scurt, în timp ce glasul le dădea comenzi.
- Auzisem eu, când eram copil, că eşti crescător de cai.
- De cai de rasă.
- Ce bine de dumneata că ai caii.

Anghel se uitase la noră-sa şi-i păruse rău să vadă atâta amărăciune la o fată care nici douăzeci de ani nu împlinise.
- Nu ţi-e drag Marin, aşa-i?
- Nu.
Lui Anghel îi bătuse inima şi se schimbase la faţă cu toate că se-aşteptase la răspuns. Vorbindu-i astfel, Sinuţa nu-l iritase până peste măsură, dar nici nu-i făcuse vreo bucurie.
- Dar matale, nene Anghel, ţi-a fost dragă vreodată tuşa Ziţa?
- De ce mă ispiteşti ?
- Dumnezeu e deasupra şi ştie că nu te ispitesc.
- De ce vrei să ştii ?
- De-aia, fiindcă veni vorba. Io nu mai am părinţi. Îi am pe frate-meu şi pe cumnată-mea, dar parcă nici n-ar exista. Câteodată aş vorbi şi eu cu cineva. Cu cine? Eu cu vecinele şi cu femeile din sat n-am legat prietenie şi nici n-o să leg. Dacă tot tac aşa, a ajuns să se uite lumea la mine ca la o trăsnită. Poate chiar îşi închipuie că-s un pic nebună!…
- Şi despre mine tot aşa.
- Nu cutezam să-ţi spun. Ei nu-ndrăznesc să-ţi spună-n faţă şi cred că şi de mine se feresc, dar aşa cred eu că se gândesc ei.
- Cine nu face tot ce face şi cum face toată lumea, cică e nebun! Învaţă-te Sinuţo!
Vrusese să-i spună „Sinuţo tată” dar se oprise. Lui Anghel i se părea că în acel moment n-avea rost să-i amintească noră-sii, prin nici un cuvânt, înrudirea lor.
- Dacă ne-ar auzi cineva, ar întreba ce ne lipseşte. Şi dac-ar fi să te iei după ce crede lumea că-i trebuie omului în viaţa asta,…
- În viaţa asta, că-n ailaltă nu ne mai trebuie nimic!
- Dac-ar fi după ce crede lumea că-ţi trebuie, ce ne lipseşte?
- Cui să-i lipsească? se făcu el că nu pricepe, sau poate chiar, cu gândul aiurea pentru o clipă, nu pricepuse.
- Mie şi dumitale.
- Ştiu şi eu ce ne-o lipsi?! oftase el cu un zâmbet pe sub mustaţă, mai mult a pagubă decât a veselie.
- Mie, de exemplu, nimic din ce am, nu-mi trebuie.
- Nici mie, afară de cai.
- Eu , de când te-am văzut, m-am gândit că dacă umbli mereu după cai, şi dacă stai toată ziua să-i înveţi, ai ceva cu oamenii.
- N-am nimic.
- Nu cu toţi. Cu ăştia ai dumitale.
- Cu ăştia nici atât. Ei sau alţii…
- Crezi?
- Ce să cred?
- Crezi că dac-ar fi fost alţii, tot aşa erai?
- Nu ştiu; poate…
Sinuţa deschisese de câteva ori gura să spună ceva, dar o închisese la loc, mohorâtă.
- Hai, curaj. Văd că vrei să mă întrebi ceva.
- Nene Anghel, afară de mine a mai fost careva care să nu te creadă niţel…?
- Cam nebun?
- Poate nu chiar…da' aşa, cam ciudat…
- Au mai fost.
- Cine?
- …
- Ozana?
- De unde şti tu de Ozana? întrebase Anghel un pic cam răstit.
- Nu te supăra, am auzit şi eu… Astea se aud.
- Şi ce-ai auzit?
- Am auzit şi eu.
- Ce, că m-am ţinut cu ea şi c-am iubit-o şi că era frumoasă şi c-am vrut s-o las pe tuşă-ta Ziţa cu băieţi cu tot şi să mă duc după ea?
- Cam aşa. Dar că pe urmă ţi-a părut rău de tuşa Ziţa şi de prunci, şi-ai plâns, şi-ai cerut iertare, şi nu te-ai mai dus.
- Am plâns pe dracu'!
- Vezi, aşa tânără cum sunt eu, dar n-am crezut. Sinuţa râdea cu gura pân' la urechi, cu un sunet copilăros care ştergea toată tristeţea de pe faţa ei aspră.
- Ce n-ai crezut?
- C-ai plâns şi c-ai cerut iertare.
- Eşti fată deşteaptă.
- Nu sunt. Dacă eram, mă duceam şi munceam cu ziua şi n-avea nimeni nimic cu mine.
- Nu poţi schimba tu lumea. Tot se găsea unul care să se lege de capul tău; tot copii, tot legată la cap ai fi fost, şi poate că nu era mai breaz decât bărbatu-tău.
- S-o vândă el pe Joiana! Şi cât l-am rugat să n-o vândă!
- Aşa sunt oamenii. Vând pe mă-sa, pe tat-su, îşi vând sufletul, vând tot.
- De-atunci mi-au ieşit de la inimă.
- Nici înainte nu prea-l aveai…
- Nici înainte. De ce l-oi fi luat?
- Ai făcut şi tu ca toată lumea.
- Dar acum de ce nu mai fac?
- Te-ai săturat. Ce-i drept, cam devreme.
- Dar dumneata?
- Eu, eram mai mare ca tine, şi umblasem, făcusem şi armată, şi umblasem.
- Ce-aş mai umbla şi eu!
- O să-ţi treacă.
- Nu-mi trece…
- Mai fă un copil.
- Degeaba; tot aşa ar fi. M-aş duce cât aş vedea cu ochii.
- Sinuţo, ţi-a fost drag vreunul pân-acum?
- Nu.
- O să-ţi fie.
- Crezi dumneata?
- De, ştiu şi eu? Cum te văd eu acum, parcă-mi vine-a crede că te-ai duce după el, dar firea omului e schimbătoare, iar a femeii şi mai şi… Dar tu ce crezi c-ai face?
- Cât sunt copiii mici, nu m-aş duce; i-am făcut, trebuie să-i cresc. Dar mai bine să mă ferească Dumnezeu!
- Te fereşte până-ntr-o zi. La urma urmei de ce să te ferească?
- Asta crezi dumneata că mi-ar lipsi?
Anghel se uita la ea ca la o străină. Îi măsură dintr-o privire fruntea înaltă şi netedă, arsă de soare, bărbia rotundă, ca de copil şi ochii de-un verde închis, ca frunza de nuc, sprânceana stângă pe care-o ţinea mereu puţin ridicată, gâtul şi braţele subţiri, şi sub acest înveliş de carne firavă, ghicii o putere şi o încăpăţânare pe care noră-sa nici nu le bănuia. Nu e bine să te urască femeia asta, dar nici să te iubească. Şi câtă îndrăzneală să vorbească aşa cu socru-său! Să-i spună-n faţă că-l luase pe fiu-său doar ca să fie măritată şi că s-ar duce de nu s-ar mai întoarce. Şi el se lăsase ca prostul! Auzi ce vorbea el cu ea! Până şi de Ozana. A dracului muiere! Îl trăsese de limbă. Nimeni nu-ndrăznise până la ea. Când se uita el urât la careva, nici „pâs” nu mai zicea nici unul. Dar era străină şi singură, şi-i spusese ce credea; nu-l poţi opri pe om să creadă şi să se gândească. Acum, ce spusese nu mai putea lua îndărăt. De când era în casă, nu umblase niciodată cu vorba şi nici nu se folosise de ce auzise împotriva cuiva. Ar fi putut avea şi ea altă soartă… Să nu fi intrat în neamul ăstora. Erau si el şi Sinuţa, singuri pe lumea asta. Rudele parcă-i veniseră de căpătat. Acum, ce spusese, spusese, o vedea el câte parale face pielea noră-sii. Oricum, mai bine-ar fi fost ca ziua asta să fi lipsit din calendar.
- Copiii trebuie să-i cresc.
- Sigur că trebuie.
- Şi dumneata ai făcut la fel. Altfel nu mai erai pe aici. Am să-i cresc până şi-or putea lua zborul.
- Cu câte-o aripă frântă, cu câte-un picior rupt, aşa se zboară pe lumea asta,… zise gânditor Anghel.
- Nene Anghel, vreau să-ţi povestesc ceva; când eram eu copil, mergeam cu bunica mea la o mătuşă, într.un sat de munte. Lângă casa Ghinucăi era în vale un pârâu. Într-o zi ne-am trezit cu o barză care stătea pe-o piatră la marginea apei. Stătea într-un picior. La-nceput am crezut că stă aşa ca toate berzele, dar ea săraca avea o aripă frântă. Copiii din sat îi prindeau broaşte, ba chiar şi câţiva şerpi. Nu se-atingea de nimic, nici cu noi de faţă, nici după ce plecam noi. A stat acolo cam două săptămâni. Atâta amărăciune câtă era-n ochii ei n-am văzut la nimeni. De câte ori o vedeam, plângeam cu sughiţuri. Nici după mama n-am plâns atâta. Două săptămâni n-a mâncat, n-a băut. Într-o dimineaţă am găsit-o moartă. Căzuse-n apă, cu picioarele-ntinse, cu aripa sănătoasă desfăcută a zbor şi cu capul căzut peste aripa frântă. I-am săpat o groapă sub nucu' ăl mare din grădină. În fiecare primăvară, puneam câţiva ghiocei sub nuc. Poate-o să râzi de mine, nene Anghel…
Lui Anghel nu-i venea deloc să râdă. Îl întristase povestea bietei păsări şi nu vedea ce-i venise noră-sii de i-o spusese tocmai lui. Se uită la Sinuţa dintr-o parte. În ochi avea un licăr ciudat, iar faţa i se posomorâse. Fusese într-o călătorie şi-acum se-ntorcea iar la grijile de-acasă.
- Ştii, nene Anghel, cum mi-au ieşit toţi din inimă?
Anghel dădu din umeri. Fata-şi continuă povestea.
- Acum doi ani, cam pe timpu' ăsta, a venit Rusoaica din colţ, cu o tavă de argint să i-o vândă tuşii Ziţa sau nouă la careva. La noi acasă n-am avut tăvi de argint şi nu ştiu cât preţuieşte aşa ceva, dar am judecat după cât costă o farfurie, că cerea mai nimic. Soacră-mea a zis „Cââât?!”, de parcă ar fi cerut femeia marea cu sarea, a cântărit bine tava în amândouă mâinile şi a pus-o Rusoaicei în braţe, da' aşa de sus, ca-m văzut c-a durut-o. „Nu m-aranjază, vinde-o 'mneata la altu' !”. „Dar ce sunt banii ăştia?! O căruţă de lemne. Uite ce ghirlande are, e lucrată de mână. O s-o aveţi o mie de ani de-aici înainte”, zicea Rusoaica. „La preţu' ăsta? Da' ce crezi, că noi furăm banii? Dă-o cui vrei, de zece ori mai scump, pe noi nu ne aranjează”, zicea soacră-mea. „Ce-ar fi s-o luăm noi, Marine?”, am îndrăznit eu. „Ce spui, frate? Că la mă-ta acasă tot cu tăvi de argint ai umblat. Vezi-ţi de treaba ta, că nu te-a-ntrebat nimeni!”. Rusoaica a venit la mine şi mi-a întins tava. M-am uitat la ea şi-am dat cu degetul pe ghirlandele de trandafiri. „Dacă Sinuţa vrea tava, de ce nu i-o iei? O nevastă aşa tânără şi frumoasă!…”, a zis Rusoaica. Marin mi-a smucit tava din mână şi a pus-o Rusoaicei în braţe, de sus, ca şi soacră-mea. „Să-şi bage minţile-n cap!”, a zis Marin. „Io am fost mai de neam ca ea şi uite c-am putut şi fără tăvi de argint. Da' tineretu' de-acu'…”, a zis soacră-mea.
Pe urmă au tăcut toţi, ducându-se fiecare în câte-un colţ al casei, de parcă Rusoaica nici n-ar fi fost. Rusoaica a luat tava şi s-a dus. Cum mergea încet, cu pasul ei de femeie bătrână, cu basmaua neagră şi cu părul alb, semăna cu barza. Mi-am adus aminte şi mi-a venit să plâng. Eu nu voiam tava, voiam să aibă femeia cu ce să-şi cumpere lemne. Marin s-a răstit la mine: „Altă dată să nu mai faci pe deşteapta!”. „E bătrână şi singură.” „Şi ce dacă e?”, a sărit şi soacră-mea. „Are nevoie de bani…”. Vorbeam singură. „Dacă are nevoie de bani, să dea ieftin!” „Mai ieftin decât aşa!? Poate, pe degeaba…” „O să vină să se roage şi n-o s-o iau nici la juma' de preţ!”, a zis soacră-mea. „De ce să iei lucrul omului pe nimic?” „Învaţă să trăieşti, fă, şi nu mai face pe filotima; averea asta n-am strâns-o din filotimie!”. Îmi închipuiam eu. „Nu vreţi s-o luaţi, n-o luaţi, dar de ce-a trebuit să i-o trântiţi, mai-mai să-i frângeţi femeii oasele?”, nu mă dădeam eu bătută. „Vezi să nu ţi le frâng eu pe-ale tale! Ea are nevoie de noi, nu noi de ea. Să vină să se roage!”. „Las-o mamă, că ăsteia i s-a urcat binele la cap…”.
Soarele începea să coboare într-un nor trandafiriu, spintecat spre mijloc de-o dâră aurie. Nu se auzea decât ciripitul păsărilor şi, din când în când, câte-un nechezat de cal. Sinuţa dădea jos nişte furnici de pe picioare, cu un fir de iarbă.
- Nu pentru mine nene Anghel, pentru Rusoaică, înţelegi!?
Cu vreo douăzeci de ani mai înainte venise mama Rusoaicei, să-i vândă Ziţei nişte linguri de argint. Rusoaica bătrână era aproape oarbă, aşa că nu băgase de seamă că Ziţa îi schimbase lingurile cu altele de-ale ei, tot din argint, dar mai mici, mai urâte şi folosite. Bătrâna nu-nţelesese deloc, după aceea, când arătase şi altora lingurile, de ce-i spuneau toţi că n-au modele aurite şi nici vorbă să fie noi. Crezuse că oamenii îşi bat joc de ea, ştiind-o oarbă. Asta n-o mai ştia Sinuţa. Norul din jurul soarelui se prefăcuse-n suliţe liliachii. Nechezatul cailor sentretăia cu-n ţârâit de greier.
- Du-te acas', Sinuţo!
- Dumneata nu vii?
- Mai fumez o ţigară, mă uit la mânji şi vin.
- Atunci mă duc. Mai adun nişte verdeaţă pentru purceii ăi mici.
Mânjii lui frumoşi, cu coamele-n vânt, cu nări reci şi umede, cu urechi scurte prin care în soare puternic, vedeai sângele curgând, cu glezne subţiri şi cu copite lustruite în fiecare dimineaţă, căci asta le era încălţămintea, păşteau liniştiţi.

Trecuseră anii. Băieţii lui Anghel erau acum oameni în toată firea, ajunşi la jumătatea vieţii, iar copiii lor ,în curând aveau să se-nsoare, iar Anghel avea să fie străbunic. Nici de nepoţi nu se lipise mai mult ca de copii; şi ăştia erau puşi pe căpătuială. Băieţii erau la fel de achizitori ca şi părinţii, iar fetele aveau maşină de cusut şi se gândeau să se mărite cu unii cu parale, aleşi de Ziţa, bine-nţeles. Marin şi Ziţa începuseră să caute fete pentru cei doi feciori ai Sinuţei, fete care să le convină lor. Băieţii n-ar fi-ndrăznit să zică „Nu” acolo unde Marin şi Ziţa ziceau „Da”. Sinuţei puţin îi păsa cu cine aveau să se-nsoare, fiindcă ea tot n-avea de gând să stea cu nici unul. De fapt, cine putea şti ce gânduri avea Sinuţa? Nici ea nu o ştii. „Ba ea ştie”, îşi zicea Anghel. „Ea ştie de acum douăzeci de anii ce vrea, dar se vede că încă n-a sosit vremea să le-arate…”.
Feciorii nu-si mai aflau stare de cât puteau să mănânce şi să bea şi de câte lucruri puteau cumpăra la casă. Aveau magaziile pline cu covoare făcute sul, cu frigidere, aragaze, aspiratoare, maşini de spălat. Când se găsea vreunul care se mira de-atâta belşug, imediat săreau cu gura: „E pe munca mea!”. O fi fost şi muncă dar şi multă şmecherie, bine chibzuită, cu uns de roţi în toate părţile şi care mergea înainte, bine acoperită de litera legii. Pe Anghel, cu cât îmbătrânea, cu atât nu-l mai băgau în seamă. De altfel, nici el nu se mai amesteca deloc. Dacă pe vremuri mai zicea câte-o vorbă când nu-i convenea ceva, acum se ducea acasă ca la han. Pe banii câştigaţi de pe urma cailor, primea adăpost, mâncare şi rufe curate. În camera lui, n-avea nimeni voie să intre din ziua în care se trezise că-n locul patului cu tăblii, aşezat la mijlocul peretelui, îi aduseseră un recamier, cum aveau în toată casa şi care nu mai încăpuse între acareturile din curte.
- Nebun ai fost o viaţă-ntreagă, nebun o să mori, zisese Ziţa. Tot omul umblă după mai bine, numai tu nu schimbi nimic… Păcat de banii cheltuiţi de copii.
- Dacă mai prind pe careva în odaie la mine, îi rup picioarele.
Nu mai intrase nimeni. Singur îşi mătura. Ziţa, îmbufnată că nu mai putea să vadă ce mai e pe la „nebun” prin odaie, toată ziua îi dădea zor că bărbatu-său avea să umple casa de ploşniţe cu mizeriile lui. Anghel o lăsa pe Sinuţa să-i văruiască toamna şi de Paşti, când văruia şi în odaia ei. Restul odăilor din cele trei case erau zugrăvite în fel şi fel de culori şi de modele. Ba, Marin adusese un zugrav de biserici, care-i pictase odaia mare cu pătrate şi cu romburi, pline cu zâne cu ghirlande-n păr, cu sirene, balauri, păsări şi flori. Să te-nchini şi alta nimic. Când văzuse Ghiţă ce minuni avea ăl mare pe pereţi, nu se lăsase nici el mai prejos; sfătuit şi de Ica, nevastă-sa, adusese acelaşi zugrav şi-l plătise dublu: „Să-mi faci ceva de să crape frate-meu!” Zugravul, muncindu-si creierii, îi umpluse pereţii cu tot păsăretul din lume, cu fiecare cuib în altă floare, bine-nţeles.
Ba încă-i mai vânduse şi-un cuier din coarne de cerb şi vreo doi peşti din sticlă mov, cam la 6-7 kg bucata, cu două guri căscate, gata să te-nghită; şi pentru ca tacâmul să fie complet, în acelaşi preţ îi pictase de jur împrejurul casei ghirlande de maci roşii. Marin, n-avea să i-o ierte zugravului: „S-a lins pe bot de casa mea!” Găsise alt zugrav care-i pictase la faţadă doi brazi falnici, parcă atunci coborâţi din creierii munţilor. Pe lângă cei doi brazi, ghirlandele lui Ghiţă erau ca o ciorbă de lobodă pe lângă o piftie de curcan.
Aproape toată familia îşi îmbrăcase dinţii cu aur. Marin stăruise pe lângă Sinuţa să-şi pună şi ea aur în gură, dar nu reuşi nici cu binele nici cu nebinele s-o convingă să se lege la cap fără s-o doară. „Femeie încăpăţânată; să nu fie şi ea ca toată lumea!” Ziţa şi-ar fi pus chiar mai mulţi dar îi era frică de dentist. Câţi ani mai trăiseră după ce se-nsurase Anghel, părinţii îi veniseră-n casă doar de-un Paşti, un Crăciun şi când botezaseră copiii. Ziţa avusese grijă de prima dată să le zică vreo câteva vorbe, îndeajuns ca să nu-i mai tragă inima pe oameni să le calce pragul. Ea şi copiii ei nu primeau în casă decât oameni de care aveau nevoie şi nu se duceau decât la oameni de care aveau nevoie. Acei oameni erau primiţi cu mese-ntinse, unde nu se mai făcea economie; se tăia cel mai gras animal, din pivniţă se aduceau damigene uitate acolo de ani de zile… Puţini plecau din casa lor fără să zacă a doua zi. În casa altuia, Ziţa nu intra niciodată cu mâna goală. De pe urma părinţilor şi-a cumnaţilor, n-avea de aşteptat nici un chilipir. Fără certuri, fără geamuri sparte, fără pumni în masă, ajunseseră să nu mai calce unii pe la alţii. Anghel nu-ncercase să-i mai cheme, iar când încă mai mergea el pe la fraţi, aceştia în loc să se poarte cu el cum te porţi cu un om care n-are nici o vină că i-a dat Dumnezeu nevasta pe care o are, îl luau peste picior. Muierea făcea preş din el. Şi în acest fel nici Anghel nu mai dădea pe la ei. Când şi când se mai întâlneau pe la vreo înmormântare şi, în timp ce beau un pahar de sufletul răposatului, fraţii se-ntrebau între ei: „Ce mai faci, măi Anghele, că nu te-am văzut de când a murit săracul…” Mai mult decât să se-ntrebe ce mai făceau, nu prea ştiau ce să spună. În ultimii ani, chiar începeau să se plângă de dureri „ba pe-aici”, „ba pe-acolo”, asta aşa, ca semne din partea Ălei-cu-coasa. La părinţi avusese tăria să meargă în fiecare săptămână, până în ultima clipă. Nici de la ei nu auzea vorbe bune; că era vântură-lume cu caii lui, că n-avusese noroc de-o soartă mai bună – prin soartă înţelegând, fireşte, altă nevastă – , că el era moale şi nu ştia să pună piciorul în prag… În ziua în care ştiuse că bărbatul fusese la tat-său şi la mă-sa, Ziţa stătea cu dosu-n sus, şi dacă nu snopea copiii în bătăi, fiindcă nu erau tot timpul acasă, găsea vreun biet animal pe care să-l atingă; dacă nici asta, măcar trântea câte o cratiţă şi-i aduna smalţul cu mătura şi cu făraşul ca să se descarce. Când dăduse Dumnezeu şi-i muriseră socrii, duşmănia trecuse asupra cailor lui Anghel. Să nu fi nechezat vreunul, că se năpustea ca turbată-n grajd şi-l ardea c-o joardă, cu ochii ieşiţi din orbite şi bătândui-se turcii la gură. Anghel era un nebun şi fără căpătâi.
Dacă aşa apucase lumea să zică, aşa avea să-i meargă buhul pân' la moarte.
La nunţi, la botezuri, Ziţa nu se lăsa rugată. Zgârcită de felul ei, când era vorba să ia ochii lumii strângea din dinţi şi deschidea punga; nimeni nu trebuia să uite cine era, ce haine avea, ce cozonaci ce piftii, fripturi şi sarmale ştia să facă Ziţa. Ea ştia tot timpul, orice. Nimic nu se putea întâmpla altfel decât aşa cum zicea Ziţa, iar ea povestea aşa cum i-ar conveni ei să se petreacă lucrurile, dar atât de bine şi cu atâta suflet, că până şi cel care fusese de faţă ajungea să creadă că a visat şi că totul se-ntâmplase aşa cum spunea Ziţa. Din interes în invitase şi pe omul cu măsurătorile, de la primărie. Acesta mergea la cârciumă la ora prânzului, mânca, bea o bere, se ducea iar în câmp sau prin curţile oamenilor, îşi făcea treaba, iar seara se-ndrepta încet către camera lui din primărie, unde locuia cât avea de lucru prin sat. Oamenii îl pofteau dar el avea treabă şi-i era greu fiindcă la orele la care ar fi putut veni, lumea dormea ori de-amiază ori de noapte. Era un fel de-a nu primi fără să supere pe nimeni. Asta, până când trecuse pragul Ziţei, într-o duminică pe la prânz. Îi găsise pe toţi îi jurul mesei, în camera mare din casa bătrânilor, ca-n toate duminicile. Ziţa, care nu dădea crezare bunei credinţe şi cinstei nimănui, nu-şi putea închipui că domnul Mişu, cum îi spunea toată lumea, picase din întâmplare la ei; tocmai duminică şi tocmai la prânz! Şi pentru că tot se nimerise la ceasul acela şi oameni-l pofteau din toată inima să se aşeze şi să se simtă ca acasă, lui Mişu i se păruse c-ar fi aproape o necuviinţă să nu primească. Nu era unul care să mănânce ca spartul, iar de băut şi mai puţin. Doar gustând din bucatele, vinurile şi plăcintele tuşii Ziţa, şi-i ajungea pentru o săptămână. Marin îi făcuse mă-sii cu ochiul, mulţumit. Ceea ce nu izbutise un sat întreg, izbutiseră ei, şi cine nu credea, putea să vină să vadă cu ochii lui. Tot Ziţa, săraca! De câte ori avea pe cineva la masă, Ziţa umbla repede, vorbea tare, iar gâtul, care şi aşa nu se prea vedea de grăsime, i se scurta şi mai mult sub cele trei rânduri de guşi care, de mulţumire, se-nghesuiau una într-alta, ajungându-i ca la porumbeii guleraţi. Cât stătuse domnul Mişu în sat, o ţinuseră tot într-o masă-ntinsă. Mişu părea să vină cu plăcere, aducând mereu câte-o sticlă de vin sau de ţuică, ba chiar şi câte-o găină, nevoind să rămână dator. Nu ştiau nici de unde e, nici de unde vine, nici dacă era sărac sau cu stare, nu ştiau nimic. Cu chiu, cu vai, mai pe ocolite Ziţa află de la el că era-nsurat şi că avea doi copii. Nu se putea spune că era un om ursuz; avea o faţă senină cu doi ochi frumoşi, de-un căprui închis cu pete mici aurii, care se-aprindeau atunci când râdea. Umbla cu grijă, ca şi când s-ar fi temut să nu trezească pe careva din somn,iar când se ridica de la masă, punea scaunul la loc, sau netezea cuvertura. Îi plăcea meseria asta care-l purta,de primăvara până toamna târziu, prin munţi şi prin câmpii. Nu tânjea deloc după casa şi după patul lui. Cât omul e sănătos, îi e bine oriunde. Se uita ore-ntregi la caii lui Anghel, fără să ţâţâie ca şi alţii; se uita şi fuma. De multe ori nici nu vorbea cu Anghel. Lui Anghel nu-i plăcea să fie nimeni împrejur când dresa el caii.
La-nceput şi pe Sinuţa avusese de gând s-o trimita c-o vorbă, ca să priceapă; cum nu era proastă, pricepuse, dar nu se lăsase dusă. Cu timpul se-nvăţase cu ea, cum se-nvăţase cu copacii din jurul rariştei. Pe Sinuţa, dac-o-ntrebai răspundea, altfel nu deschidea gura. Acum, intrase şi Mişu ăsta-n decor. Sinuţa stătea pe o buturugă şi privea caii. Mihai stătea în iarbă, scoţând cercuri de fum din ţigările lui cu filtru, şi se uita şi el la cai. Tăceau amândoi, dar asta nu-i stingherea.
- Tot aşa taci şi acasă? îl întrebase Sinuţa, într-o zi când avea chef de vorbă, şi râsese.
Mişu se ridicase în picioare speriat.
- Cu mine vorbeai?
- Da' cu cine? Ei ce zici?
Se uitase prietenos la el, ceea ce nu prea era în firea ei.
- Nu sunt prea vorbăreţ.
- Nu prea?! şi iar râsese.
- Dar nici dumneata nu eşti.
- Eu eram altfel, dar m-am schimbat.
- Da, da, te-ai schimbat.
- De când te-am văzut, mi s-a părut că eşti un om necăjit.
- De ce?
- Omul mulţumit umblă altfel, mănâncă, închină paharul altfel.
- De unde ştii?
- Păi, uite-te la soacră-mea, la bărbatu-meu, la cumnatu-meu…
- Ai dreptate.
- Ştiu, ştiu… Dacă nu vrei nu spui nimic…
- Şi dumneata arătai un pic cam necăjită.
- Şi-acum nu mai arăt?
- Ba da. Răspunse fără s-o privească.
- Dacă ai întreba lumea din sat de ce sunt eu posomorâtă, ţi-ar răspunde că de prea mult bine.
- Lumea spune multe. Dar fiecare şi-le ştie pe-ale lui.
- Poate că şi oamenii de la dumneata din sat sau de unde eşti, or spune despre dumneata la fel.
- Or spune că nu i-am întrebat.
- Mor ei şi n-apucă ziua aia!
Acum râdea el. „Când vrea Sinuţa asta are haz…” Se uitase la mâinile ei care împleteau repede ceva roşu de lână.
- Na, c-am greşit!
- Aşa-i când faci două treburi deodată.
- Care sunt alea două?
- Păi, împleteai şi vorbeai cu mine.
- Dacă şi vorba-i treabă,…
- Nu totdeauna, dar este.
- Demult mă gândeam eu să stau de vorbă cu dumneata, da' mi-a fost frică să nu fugi.
- Mă crezi chiar sălbatic?
- Cam aşa ceva. Dacă m-ai fi văzut pe mine când eram acasă, nu m-ai recunoaşte acum. Glumeam şi râdeam toată ziua. Trece vremea, ne schimbăm…
- Când erai acasă? Acum nu eşti acasă?
- Când eram acasă la părinţi. Ce bine era pe-atunci!
- Acum nu mai e bine? Eşti la casa dumitale, ai bărbat, ai copii! Ce-ţi mai lipseşte?
- Nimic.
Ce-i venise să vorbească aşa cu un străin? S-ar fi ridicat să plece dar se gândea că omul acela chiar ar fi avut de ce să se ia de gânduri. Dar la urma urmei, dacă tot o mâncase limba, măcar să meargă mai departe.
- Cum ţi se pare bărbatu-meu? Dar soacră-mea şi cumnatu-meu?
- Cum să mi se pară?
- Îţi plac sau nu?
- Îi cunosc prea puţin.
- Ca să vezi câte parale face un vin, bei tot butoiul?
- Eh, cu oamenii parcă nu e chiar aşa…
- Dar cum?
- Trebuie să-i cunoşti.
- Şi din cât îi cunoşti, îşi plac?
- Cine să-mi placă?
- Bărbatu-meu, soacră-mea, cumnatu-meu…
- Păi de, ştiu eu, nu ştiu ce să zic, ar trebui…
- Nu te mai codi. Am înţeles, nu-ţi plac.
- Eu n-am spus asta.
- N-ai spus, dar se-nţelege.
- Acum să te întreb şi eu ceva, Sinuţo! – Nu-i spusese niciodată pe nume până în acel moment.– De ce n-ai întrebat numai de bărbatul dumitale şi ai întrebat şi de ceilalţi?
- Fiindcă toţi trei sunt la fel.
- Şi ce, trebuie să-mi placă mie? Ţie să-ţi placă, sunt neamurile dumitale.
- Mie nu-mi plac.
- E treaba ta.
- E drept, dar de mine nu scapi uşor; dacă nu-ţi plac, de ce vii în casa lor? Pentru mâncare şi băutură nu vii; bani de la ei, n-ai să vezi!
- De unde ştii? Poate că vin pentru toate trei! Te deranjează cu ceva?
- Pe mine?! Fi serios! Dacă nu-ţi plac, de ce vii în casa lor?
- Poate că-mi place altcineva.
„Cumnată-mea Florica? Nepoata soacră-mii? Sau a zis şi el aşa ca să scape de mine? Ce dracu mi-o fi venit, că nu mi-a făcut bietul om nici un rău?! Dacă nu Florica…?”
Parcă tăceau de ani întregi. Sinuţei îi venea greu să mai stea locului. Se ridică şi-şi potrivi fusta la spate. Parcă i se înecaseră toate corăbiile. Mişu se uita la ea, şi cum îl bătea soarele asfinţitului dintr-o parte, cu un obraz parcă râdea, iar cu celălalt parcă plângea. Se ridică şi el în picioare şi făcu un pas spre ea.
- Mai stai puţin.
- Trebuie să mă duc acasă.
- O să te duci, o să te duci…Să nu te superi pe mine.
- Nu, nu.
- Să-mi iau rămas bun de la moş Anghel, şi vin şi eu.
Anghel stătea rezemat de ostreţele ţarcului. Se uita la ei cum se îndepărtează pe potecă, ea mergând cu un pas înaintea lui.
După vreo două săptămâni, Mişu se mutase în cantonul pădurarului, care era plecat la oraş, iar cu serviciul se mutase în satul vecin. Venise şi-şi luase rămas bun de la tuşa Ziţa şi de la ai ei, ca un om de omenie, cu o damigeană de vin şi cu o găină. În satul lui Anghel, lumea era mulţumită de domnul Mişu şi-i ruga numai de bine.
Toamna începuse să-şi arate semnele pe cer şi pe frunzele copacilor. Anghel îşi pregătea grajdurile; toată ziua ciocănea, când la acoperiş, când la un jgheab. Sinuţa venea rar în pădure şi stătea tot mai puţin. Anghel întorcea mereu capul, fiindcă nu se putea învăţa să n-o vadă. Când, în sfârşit, Sinuţa apărea, el nu se clintea de la cai şi mai mult de „bună ziua” nu-i spunea nici la venire nici la plecare. Îl enerva nepăsarea Sinuţei, când îl vedea morocănos din cale-afară. Cât lipsea Sinuţa de acasă, Anghel n-avea de unde să ştie, iar de-ntrebat, nici să-l fi picat cu ceară n-ar fi întrebat. Sinuţa nu se supăra din fleacuri; trebuia să-i faci prea multe ca să se ajungă la ceartă. Atunci însă îi spunea omului câteva vorbe care-l usturau o viaţă, iar de-mpăcare nu mai putea fi vorba. Când îşi ieşea din fire, mai bine închidea uşa decât să deschidă gura. Din partea Floricăi, cumnată-sa, avusese multe pricini de ceartă.
Tăcuse şi strânsese din dinţi. Cum îi zicea soacră-sa, Ziţa, una mai usturătoare, pe Ica o apuca strechea; dacă nu era nimeni prin preajmă, spărgea măcar o cană din dulap, ori o oală de lut, ori ceva… După aceea râdea, glumea, iar seara-l toca mărunt pe bărbatu-său, prefăcându-se că plânge şi povestindu-i printre sughiţuri ce zile amare-i făcea Ziţa. Ghiţă adormea, iar ea-l dădea dracului cu tot neamul lui, culcându-se apoi mulţumită că niţică inimă rea tot îi făcuse bărbatului. A doua zi era iar bot în bot cu Ziţa şi iar puneau ţara la cale, ponegrind pe toată lumea. La-nceput Ica încercase să se vâre pe sub pielea Sinuţei, purtând vorbele de la soacră la noră, invers fiind traista cam uşoară.
Sinuţa îşi ţinea gura faţă de cumnăţica asta, prea binevoitoare ca să nu fie făţarnică. Ziţa, deşteaptă şi ea, făcuse din Ica un fel de crainic faţă de nora mai mare. Prin Ica, Ziţa-i spunea Sinuţei tot ceea ce în faţă n-ar fi avut curaj să-i spună. Sinuţa se făcea că n-a auzit nimic. Şi apoi n-avea ce noutăţi să afle despre soacră-sa. Dar o lăsa pe Ica să-şi bată gura; „Dacă asta o-ncălzeşte, n-are decât”. În cele din urmă, văzând că soacra şi nora mare nu se păruiesc, Icăi îi cam trecuse pofta să mai facă pe poştaşul. În schimb, prinsese pică pe Sinuţa care-şi bătuse joc de ea, lăsând-o să-şi răcească gura de pomană. Despre Ica toată lumea zicea că e frumoasă şi grasă cât trebuie. Însă la petreceri, sau pur şi simplu când mergea cu Sinuţa pe drum, ochii bărbaţilor alunecau spre uscata de cumnată-sa. Floricăi , nu-i păsa de bărbaţii străini, dar, ce e drept, n-ar fi zis ba să se uite mai mult la ea, decât la Sinuţa. La vreo două săptămâni după ce intrase Mişu în casa lor, Florica avusese unele bănuieli, care se-nteţiseră când Mişu se mutase în casa pădurarului. După două zile de pândă prin tufele de agriş sau de zmeură, îşi văzuse cumnata intrând pe poarta cantonului, mergând cu capul sus, de parc-ar fi mers la ea acasă. Icăi îi bătea inima şi-şi dusese mâna la gură. „Doamne, femeia asta e nebună! Pădure, pădure, dar şi copacii mai au ochi şi urechi!…”. Afară de Ica, în cele două luni cât bătuse drumul cantonului, pe Sinuţa n-o văzuse nimeni. În acea seară, pe Florica o apucaseră năbădăile; îşi croise zdravăn copiii, ba chiar spărsese câteva oale de lut. Unde se adunau două sau mai multe femei la uliţă, hop şi Ica, că doar-doar s-o fi aflat de cumnată-sa şi de Mişu. Îşi rodea zăbala de aşteptat. I-ar fi spus ea lui Marin, dar ştiindu-l rău la mânie, se temea să nu omoare pe cineva. Dacă sufla ceva către Ziţa, era şi mai rău. Dar nici să nu se afle, nu se putea; nu era drept. Tot aşteptând un suflet milostiv care să bată toba, zburase pasărea cu laţ cu tot. Mişu plecase. Când auzise, Ica lăsase totul baltă şi pornise ca o apucată spre canton.
- Ai pierdut ceva, maică? o întrebase bătrâna care păzea cantonul.
- Aveam o vorbă cu nevasta pădurarului.
- Sunt plecaţi amândoi la oraş. A fost cineva aici până alaltăieri, da' a plecat şi el.
O apucase tremuratul şi clănţănitul din dinţi. Dăduse ocol cantonului de câteva ori. Bătrâna se uitase la ea din ce în ce mai nedumerită.
- Dumneata tot ai pierdut ceva!…
Ica nu-i răspunsese. Aproape că fugise înspre sat.
- Dacă nu vrei să spui, să fi sănătoasă, maică! şi baba se aşezase la loc pe prag, să mai apuce câteva raze calde de soare.
Acu', ce să facă, cui să-i spună? Lui Marin? Ziţei? Se-ntâlnii cu un om ce ducea doi murgi de căpăstru. Omul îi dădu „bună ziua”, iar ea îi răspunse „bună seara”. Cai! Sigur! Nebunului de socru-său trebuia să-i spună! Anghel fuma sprijinit de ostreţele ţarcului. În măna dreaptă ţinea cravaşa şi un bici lung. Când o recunoscuse pe Florica, tresărise. Ei nu veneau în pădure decât când se-ntâmpla ceva.
Dar noră-sa nu venea dinspre sat. Privirea urâtă şi muţenia lui Anghel, îi dădură curaj noră-sii. Trase aer în piept. Anghel ţinea gura închisă.
- Ei, tată socrule, nu mă-ntrebi de ce-am venit?
Anghel ridică din umeri.
- Am avut drum şi-am zis să trec şi eu să te văd, acum de când te-a lăsat, adică de când nu mai vine Sinuţa. De când cu Mişu, de…
Primul pas fusese mai greu, acum îi mergea gura ca o meliţă. Socru-său strângea biciul şi cravaşa în mână.
- Te-oi fi mirat de ce nu mai vine mironosiţa încoace. Nu e bine ce face, tată socrule, nu e bine. Cu cine să-şi găsească ea să se ţină, cu veneticul acela pe care l-aţi omenit toţi…! Ce, dumneata nu ştiai? Chiar nu ştiai?!
- Nu.
- Atunci, află acum de la mine.
- Şi de ce-mi spui mie? se răsti Anghel. Din partea mea, n-are decât să se ţină cu cine-o vrea! Ce mă priveşte pe mine.
- Ba, eu am zis că te priveşte.
Anghel o luă pe noră-sa de umeri, o-ntoarse cu faţa către sat şi-i dădu un brânci uşor.
- Femeie, du-te acasă şi vezi-ţi de treburile tale!
- Uite că nu mă duc!
- Ba, ai să te duci!
- Auzi cu cine se ţine ea?!…
- Ţi-e ciudă că nu te-ai ţinut tu?
- Să-ţi fie ruşine, om bătrân! Că dacă nu mi-ai fi socru…
- Du-te acasă!
- Nu mă duc!
- Ba ai să te duci!
Anghel răsuci biciul în aer şi-o lovi cu sete peste picioare. Ica ţipă ca din gură de şarpe.
- Să dea în mine pentru o curvă!
Anghel fugi după ea şi-i arse câteva biciuri. Ica o luase la goană. Se dusese drept la Ziţa si-i povestise tot. Pe seară, când Sinuţa se-ntorsese acasă cu un sac de verdeaţă pentru purcei, soacra şi bărbatul o aşteptau în picioare. Sinuţei nu-i mirosi a bine. Intuise şi despre ce era vorba, de stăteau ăştia doi ca nişte portărei.
- Se aude că te ţii cu Mişu de la măsurători, îi spuse Ziţa în loc de bună seara. Aşa e?
Sinuţa se uită la bărbatu-său.
- De ce nu mă-ntreabă Marin? Că mi-e bărbat.
- Eu îi sunt mamă şi trebuie să ştiu. E adevărat sau nu?
Sinuţa se gândi că n-avea rost să facă scandal, dar nici să recunoască un lucru pe care n-avea nimeni cum să-l mai dovedească. Aşa că vorbise răstit.
- Nu-i adevărat, şi chiar dac-ar fi nu e treaba dumitale! Dar nu-i adevărat! Nu e!
- Atunci ce căutai la el la canton?
- Să vină ăla care m-a văzut şi să spună în faţa mea când am fost!
Sinuţa ştia că puşi faţă în faţă, de obicei oamenii se-nmoaie, nu mai au curaj să spună un lucru nici când e adevărat.
- Cine m-a văzut? Ca să mă duc eu să-i crăp ochii, să nu mai vadă câte zile o mai avea!
Ziţa şi Marin tăcuseră.
- Cine m-a văzut? continuă Sinuţa, hotărâtă să nu recunoască nimic.
- Lumea, zise Marin.
- Să văd şi eu lumea aia la faţă!
- Până nu faci foc…
Ziţa-şi muşcă limba ca să n-o spună pe Ica; în sufletul ei, îi fusese totdeauna frică de firea Sinuţei, ascunsă şi bărbătoasă.
- Treaba voastră, dar nu e bine, zise Ziţa şi ieşi din casă.
Marin se repezi la Sinuţa.
- O să-i sucesc gâtul ăluia, m-ai înţeles? Şi pe urmă am să ţi-l sucesc şi ţie, Sinuţo.
- Dacă te-atingi de el, să şti că te omor! Omul n-are nici o vină!
Se uită ţintă la Marin. Acesta ieşi din odaie şi se duse-ntins la cumnată-sa.
- Florico, ascult-aici la mine; dacă mai spui cuiva ce i-ai spus mamei de Sinuţa şi de ăla, îşi tai limba, cu cuţitul ăsta, îl vezi? Marin scoase din buzunar un cuţit îngust cu o limbă de oţel subţire şi lucioasă.
Marin ştia că mă-sii nu era nevoie să-i spună să-şi ţină gura. La ei în neam nici o femeie nu călcase pe-alături. Şi cine se găsise, tocmai muta şi posomorâta lui, şi cu cine, tot c-un mut ca şi ea!
Despre asta nu mai îndrăznise nimeni să vorbească. Ica tăcea mâlc, să nu cumva să afle cumnată-sa de unde pornise vorba.
De două zile, Anghel nu mai dăduse pe acasă. ziţa, fără să fie îngrijorată de soarta lui, se dusese cu mâncare, vorba vine, fiindcă se dusese de fapt să-i spună şi lui cine era Sinuţa, noră-sa a bună, care toată ziua venea la el şi la caii lui în pădure.
- Ai auzit de noră-ta, Sinuţa?
- Am auzit. Anghel nu voia să se-ntindă la vorbă cu nevastă-sa. După ce răspunse, îi trecu prin gând că Sinuţa făcuse cine ştie ce prostie.
- Auzi tu, mironosiţa!
Lui Anghel îi veni inima la loc. De două zile nu mâncase nimic, băuse doar apă. Dac-ar fi avut-o în faţă pe Sinuţa, ar fi călcat-o în picioare. Anghel stătea drept, cu mâinile niţel depărtate de corp.
- Femeie, du-te acasă.
- Ţie nici că-ţi pasă, ai?
- Du-te-acasă! Acum!
Ochii lui bărbatu-său nu prevesteau nimic bun, aşa că Ziţa făcu stânga-nprejur, şi porni către casă. Anghel însă, n-avea stare. Se-nvârtea prin ţarc, prin pădure, tăia nuiele , pe urmă, le-arunca. Nici nu se-atinsese de mâncarea Ziţei. Îl apăsa o amărăciune adâncă. „Ce mai e şi viaţa asta a omului!”
„Doamne, e nebună!” Sinuţa venea spre el, cu un coş în mână.
- Bună seara.
Anghel nu-i răspunse. Sinuţa îi puse coşul dinainte. Se uită la ea cum stătea aplecată peste coş. Sinuţa se aşeză pe buturugă. Se uită la Anghel lung, dar el, făcându-se că n-o vede, îi întoarse spatele şi se duse la cai. Se întunecase şi cailor le era somn; nu mai ascultau comanda. Îi legă de ostreţe şi aruncă o privire spre noră-sa. „Să se ducă dracu' şi să mă lase în pace!” Se apropie de ea, hotărât s-o trimită acasă. Sinuţa nu se clintea de pe buturugă. Nu dădea nici un semn că-l vede sau că-l aude. Dormea? Visa?
-Eei!
Anghel vru s-o scuture de umăr. Era aproape-ntuneric. Sinuţa stătea dreaptă, cu mâinile-n poală. Fără suspine, fără schimonoseli, plângea. Lacrimile i se opreau în piepţii bluzei. Lui Anghel nu-i venea nici să stea, nici să plece. Stătuse nemişcat. Într-un târziu, scoase batista din buzunar şi i-o-ntinse. Sinuţa luă batista, se şterse la ochi, vru să pună batista-n sân, dar se răzgândi; se ridică-n picioare, i-o dădu înapoi şi, fără să se-aplece, îi ridică mâna, i-o sărută, se-ntoarse şi porni spre sat. Anghel rămase pironit locului. „Uite-aşa ajunge omul de se spânzură”, îi trecu prin minte a pagubă şi a jale.
Ieşise lună nouă. Caii mâncau şi nechezau din când în când, răspunzându-şi parcă, unul altuia. Sinuţa continua să vină zilnic. Şedea pe buturugă şi privea caii. Încet-încet, începuseră să vorbească, cu economie, ca şi-nainte, aşa cum ştiau ei.
- Când o să facă Gina mânzul, ţi-l dau ţie, Sinuţo!
- Jumătate să fie al dumitale, jumătate al meu.
- Fie şi-aşa.
Într-o noapte, pe la-nceputul lui martie, Sinuţa şi Anghel nu se mişcaseră de lângă Gina decât ca să aducă nişte cărămizi şi cârpe calde pe care le puneau pe burta iepei. Spre dimineaţă, ieşise la lumină un cap negru cu stea albă-n frunte. Mânzul se clătina pe picioare şi după ce se dezmeticise puţin începuse să sugă. Sinuţa şi Anghel stăteau istoviţi pe-un maldăr de fân şi nu-şi luau ochii de la mânz
- Să-i zicem As.
- Aşa să-i zicem, Sinuţo.
Fusese un Martie friguros, cu babe afurisite, pline de toane, cu ninsori şi cu viscol. Sinuţa şi Anghel n-aveau somn din cauza lui As. Mânzul era sănătos, dar ca toate animalele mici şi de rasă, nu se-mpăca defel cu frigul. Sinuţa şi Anghel aduceau găleţi cu jeratic şi le puneau în colţul grajdului, unde stăteau doar Gina şi As. Amândoi erau mai mult în grajd decât în casă, de grija mânzului, dar mai ales de dragul lui. Anghel nu-şi amintea să mai fi avut altul la fel de frumos. Avea picioare lungi, cu două gropiţe la îmbucătura crupei cu spinarea, copite mici, care abia acopereau palma Sinuţei, iar la-ncheietura de jos a picioarelor avea manşete albe din păr mai lung, înspicat cu vânăt, la fel cu steaua din frunte. Când Sinuţa venea din bucătărie mirosind a mâncare, As necheza supărat. Ca să ia ceva din mâna Sinuţei sau a lui Anghel, mai întâi mirosea mişcând nările, iar dacă mâna nu era proaspăt spălată, nu mânca. Scutura din cap, mişca din coadă şi scurma cu copita-n pământ. Era mai tot timpul ţâfnos şi nemulţumit. Altuia, Anghel i-ar mai fi ars câte-o nuieluşă, dar pe ăsta-l iubea şi se purta cu el cum te porţi cu un copil pe care-l ai la bătrâneţe.
- Nici de copii n-a avut grijă Sinuţa ca de mânzul ăsta, zisese Ziţa.
Dacă era mulţumit, As îşi pune capul pe umărul Sinuţei şi necheza ca o ploaie de clopoţei, apoi se scutura odată şi ciulea urechile. Când era singură, Sinuţa îi săruta steaua din frunte şi botul între nări. Toată ziua îl periau şi-i ungeau copitele. Toţi crescătorii de elită din împrejurimi ar fi vrut să-l cumpere, ba veniseră şi vecini care l-ar fi luat doar de frumuseţe, ca să-l închirieze vorniceilor pe la nunţi. Dar Anghel nu-l avea de vânzare.
- Ce-ai de gând să faci cu el? întrebase Ziţa.
- Îl păstrez pentru sufletul meu.
Oricum, chiar să vrea, Anghel nu l-ar fi putut vinde, fiindcă As nu suferea decât mâna lui şi pe-a Sinuţei. Dacă se-apropia altcineva de el, necheza ca apucat şi izbea cu copitele şi cu capul. E drept că stăpânu-său nu-l învăţase deloc cu străinii. N-avea de ce. Fane Buzdugan, negustor vestit, venise de zeci de ori să-l toace la cap pe Anghel să-i vândă mânzul. Dacă văzuse că bate-ntr-una la poartă închisă, încercase s-o ia pe ocolite, punându-se la băutură cu Marin, doar-doar rugat de fiu-său, Anghel avea să se-nduplece. Când ieşea As la pădure, la şcoală, copiii se ţineau cârd după el. Se strigau din casă-n casă, de vuia satul. Purtat de un căpăstru roşu cu ţinte, As trecea cu capul încordat, mergând în buiestru sau cum îi poruncea Anghel.
În ziua în care se-nsuraseră cei doi băieţi ai lui Marin şi ai Sinuţei, Sinuţa se sculase cu noaptea-n cap şi-i împletise lui As panglici în coamă. În fruntea alaiului mergea Anghel călare pe As. Venise lume multă şi din alte sate, să vadă nunta celor doi fraţi şi calul vestit, pe care mulţi l-ar fi cântărit în bani. Sinuţa era veselă cum n-o văzuse nimeni de când venise-n sat. Râdea ca pe vremea copilăriei. Ziţa-şi pusese câteva rânduri de fuste care-o înfoiau aşa de tare, că dac-ai fi vrut să-i spui ceva la ureche, n-ajungeai. „O fi veselă Sinuţa că-şi însoară feciorii, sau că umblă As al lor în capul nunţii?” se-ntreba Ziţa, cu ciudă că-n acea zi, în fruntea bucatelor se afla Sinuţa, ca soacră mare ce era. În biserică, Ziţa simţise că i se-ntunecă privirea: miresele aveau în urechi cele două perechi de cercei de aur ai Sinuţei. „I-o fi împrumutat pentru nuntă, că n-o fi fost nebună să li-i dea de tot!” Până nu se termina cununia, n-avea cum să afle. Ziţei îi pierise tot cheful. Nu mai avea stare. Noroc că dăduse Dumnezeu şi se terminase cununia.
- Sinuţo, – Ziţa o apucase pe noră-sa de mână – ce e cu cerceii tăi în urechile ăstora?
- Sunt dar de nuntă din partea mea.
- Brava, Sinuţo, nici nu s-au luat bine şi tu hop! cu cerceii, şi ce cercei!
Sinuţa ridicase din umeri, fără nici o părere de rău.
- Şi dac-au să se despartă?
- Să se despartă sănătoşi.! Dumneata vrei să ştii dacă le-aş lua cerceii înapoi; nu , nu i-aş lua.
- Să vedem ce zice şi Marin, bărbatu-tău.
- Îi am de la mama şi de la tata.
Ziţa nu se lăsase până nu-i spusese şi lui Marin ce nevastă nebună avea.
- Fii liniştită, mamă, ştiu eu cum să-i iau înapoi!
Sinuţa-l închisese pe As în grajd, cu lacătul la uşă, de teamă să n-ajungă vreun copil la el. trecuseră douăzeci şi de ani de când purtase şi ea rochie albă, lungă până-n pământ şi cunună de lămâiţă. Socru-său stătea singur, sprijinit de un stâlp al casei şi privea nunta. Sinuţa se-apropie de el.
- Vino, nene Anghel, să jucăm hora miresei ca acum douăzeci şi mai bine de ani. Ţi-aduci aminte c-ai vrut să joci lângă mireasă?
Anghel se uita la Sinuţa. Îi stătea bine în rochia vişinie cu dantele albe la mâneci, cu capul gol, cu părul des şi negru, despletit. La gât purta un galben împărătesc atârnat de un şiret negru.
- Ţi-aduci aminte, nene Anghel, cum m-ai trecut pragul în braţe şi cum mi-ai prins galbenu-n beteală?
- Mi-aduc, mi-aduc! Hai să jucăm hora miresei!…
Nimeni nu-l văzuse pe Anghel atât de vesel, niciodată. Nu-i scăpase horă sau sârbă nejucată. Ochii-i sclipeau sub sprâncenele negre în care se iveau fire sure.
- Eşti veselă, Sinuţo!
- Sunt, nene Anghel, sunt. Îi văd însuraţi şi mi se ia o piatră de pe inimă. Acum nu mai au nevoie de mine. Mă simt ca un fulg…
- Şi ce-ai de gând?
- Ce să am? Nimic… Sinuţa oftă.

Anghel se uită la hora care cuprinsese toată curtea. Pân-acum, între nuntaşi nu se iscase nici o bătaie; nu erau încă destul de băuţi. „Toţi or să moară într-o zi…Pe toţi o să-i înghită pământul!…” se gândea Anghel. Ca să-şi alunge gândul, se duse la As în grajd. Mânzul, fiindcă tot mânz îi spuneau, deşi împlinise un an şi jumătate, îşi întoarse capul cu urechile ciulite. Anghel îi puse un braţ de fân dinainte. As se uita la el. Anghel îl luă cu mâna de după gât şi-şi culcă obrazul lângă urechea lui.
- Asule, Asule! Voi sunteţi viaţa mea…
A doua zi la prânz, unii meseni, rămânând mai pe la mese, mai pe sub ele, ne-ndurându-se să plece, mâncau sub frunzarul din curte; la o masă, mai la o parte, erau Marin, Sinuţa, tinerii însurăţei, Ghiţă cu Florica şi cu băieţii lor, Ziţa cu Anghel, familiile mireselor, rude apropiate…
- Leno şi tu, Lucico, ieri când v-aţi cununat aveaţi în urechi cerceii de aur ai soacră-tii. Aduceţi-i încoace, c-aci la noi eu ţin lucrurile scumpe.
Sinuţa se făcu albă la faţă. Miresele se uitară una la alta, apoi la Sinuţa. Lena se ridică de la masă.
- Unde te duci? o întrebă Marin.
- Mă duc să-i aduc din casă.
Lucica ridică mâinile să-şi scoată cerceii.
- Eu înţelesesem că mămica ni i-a dat de tot, zise ea.
- Pe mine nu m-a-ntrebat nimeni, oftă Marin. Sinuţa înghiţi-n sec.
- Marine, eu le-am dat cerceii de tot. Unii mi i-a dat şi mie naşa mea, când eram fată, ăilalţi mi i-au dat părinţii când m-am măritat. Eu nu-i mai port. Nu mai ţine tu, Marine, toate lucrurile! Or fi şi ele în stare să-i păstreze!… Erau de la naşa, de la mama şi de la tata, Dumnezeu să-i ierte!

- Cred că dac-avem un obicei al casei, trebuie să-l păstrăm, zise Marin cu glas nici aspru, dar nici blajin.
- Se mai schimbă obiceiurile, zise Sinuţa. Acum să luăm să mâncăm…
Numai de mâncare nu-i mai ardea cuiva… Pentru moment, Marin se dădu bătut. Tot avea el să-i mute fălcile nevesti-sii, curva dracului, că nu-i dăduse tălpăşiţa atunci când trebuia. Aşa merita dacă de bun ce fusese, ajunsese prost!
- De ce nu le-ai dat şi galbenul ce-l ai de la socru-tău, Sinuţo? întrebă Ziţa.
- Pentru că ele sunt două şi galbenul e unul.
Anghel îşi aprinse o ţigară.
- Ce te-a apucat, omul lui Dumnezeu, să fumezi şi-n timpul mesei, nu-ţi ajunge cât fumezi încolo? se răsti Ziţa la bărbatu-său, fiindcă nu se putea răsti la cine ştia ea.
Ziţa şi feciorii ei sorbeau din vin şi strigau „Hai să trăim, noroc!”, dar de-nveselit, nu se mai înveseli nimeni. Era ca o înmormântare, când rudele mortului au şi început să se certe pe-mpărţeală.
La două săptămâni de la nuntă, într-o dimineaţă, Anghel nu-l găsise pe As în grajd.
- Sinuţo, Sinuţo!
Sinuţa era dusă la înmormântarea naşă-sii, în satul vecin. Nimeni nu ştia unde era calul. Dacă era viu, nu se putea să nu-l găsească. Dar viu, nu-şi închipuia cum l-ar fi putut lua cineva din grajd. Îi omorâseră calul!… Luase şi puşca din cui şi ameninţase, dar nimeni nu ştia de soarta calului. Sinuţa era sigură că nu-l omorâseră. Erau prea lacomi ca să-l omoare. Îl vânduseră, dar cui? Anghel bolea pe picioare. Ar fi zăcut, dar nu voia să se lase doborât în faţa ălora. Nu rămăsese loc prin împrejurimi pe care Sinuţa să nu-l bată cu piciorul, întrebând peste tot de As.
Trecuseră vreo două luni de când dispăruse calul. Într-o noapte, Marin se trezise la uşă cu Fane Buzdugan care i-l aducea înapoi pe As.
- Ia-ţi calul şi dă-mi banii. Nu pot face nimic cu el. Era să ne omoare şi pe mine şi pe copii.
- Cum de nu te-a omorât când l-ai luat de-aci? îl întrebase Sinuţa, care-l mângâia pe As pe gât.
As nu clipea, nu necheza, parcă dormea în picioare.
- Ce i-aţi făcut? întrebă Sinuţa. Ăsta nu-i As al nostru! I-aţi făcut ceva! As, As!…
- Dar ce nu i-am făcut? Ca să-l ducem de-aici, i-am turnat pe gât o fiertură de buruieni care dau un fel de somn. Când s-a văzut la mine-n grajd, am zis că e turbat. Lovea pe oricine se apropia de el. Am încercat cu foamea, cu bătaia, nimic! I-am dat iar fiertură, dar după ce-i trecea, era şi mai sălbatic. Ia calul Marine, şi dă-mi banii!
- As, săracul de tine! Sinuţa-l mângâia pe gât.
- Lasă-l, femeie, că dacă se trezeşte, e în stare să ne omoare.
- Ia-ţi calul şi dă-mi banii!…
- Nu-ţi dau nici un ban. N-ai decât să-ţi iei calul înapoi. N-am avut nici o înţelegere. Ai vrut calul, îl ai! Nu mă interesează; ia-l înapoi!
- Eu înapoi nu-l iau. Vreau banii mei înapoi, cu care cumpăram zece cai. Altfel, mă duc la poliţie.
- Mergi sănătos! Eu nu ţi-am băgat mâna-n buzunar. Şi-acum, dă-mi pace să mă culc!
Fane lăsă calul în mijlocul curţii şi plecă înjurând.
- Colaci şi lumânări să-ţi iei din banii mei, Dumnezeii mă-tii de bandit!
„Să te-audă Ăl de sus!”, zise-n gând Sinuţa. Marin trânti poarta. Sinuţa luă calul de căpăstru şi-l duse-n grajd la locul lui. Toată noaptea stătu în pragul grajdului. Sinuţa şi Anghel se uitau unul la altul şi dădeau a pagubă din cap.
Asul lor era un cal străin, de care nu te puteai apropia, care se speria de lumină ca dracul de tămâie şi care dormea tot timpul de-a-n picioarelea; avea o uitătură adormită cu scăpărări de fiară, din când în când.
- Săracul As, ce-a făcut ticălosul ăla din el!
- Nu ticălosul ăla, ticălosul de băr…, de fiu-meu!
- Nene Anghel, ţi-aduci aminte c-am fost la dumneata în pădure, acum douăzeci de ani şi ţi-am spus că eu tot plec de la Marin, când or fi copiii mari? Eu plec, nene Anghel!
- Unde pleci?

- Unde-oi vedea cu ochii…! În oraş s-o găsi vre-un loc şi pentru mine. Să nu mai aud de ei nici la moarte!
Anghel se uită la ea bănuitor.
- Să nu crezi că mi-am găsit, ca atunci, demult. Nu. Mă duc unde-o fi, dar la ăştia nu mai stau. Dac-am să-mi fac vreun rost, o să vii să stai la mine.
- Uite, numai eu îţi lipseam!
- Da, numai dumneata. La noapte, când or să doarmă toţi, plec. Rămâi sănătos, nene Anghel, rămâi sănătos As, şi să dea Dumnezeu să te-ndrepţi!
De la plecarea Sinuţei, Anghel stătea numai la pădure şi-n grajd cu As, care tot nu se-nzdrăvenea. Anghel dăduse zvon că vinde caii. Îi păzea-n pădure, dar nu-i mai învăţa nimic. Ore-ntregi nu-şi lua ochii de la buturuga pe care stătea înainte Sinuţa. Vându până la urmă caii şi puse banii într-o bancă, pe numele Sinuţei.
- Să ştii c-a-ngropat banii, vorbea Ziţa cu fiu-său, Marin.

Îşi făcuseră cheie pe uşa lui Anghel, şi-i scotociseră prin odaie. Anghel se făcea că n-a băgat de seamă. Cum Marin, nu mai schimbase nici o vorbă de când i se adeveriseră bănuielile în privinţa lui As. Fane Buzdugan, văzând că nici cu poliţia nu scoate nimic de la Marin, se lăsase păgubaş, decât să umble prin tribunale.
Ziţa scormonise cu ochii ei de viezure fiecare palmă de pământ, doar-doar o vedea vreo săpătură proaspătă. Într-o zi îşi ieşise din fire
- Ia ascultă, măi omule, ce-ai făcut cu banii de pe cai ?
- Treaba mea.
- Nu te gândeşti, mă, că zilele omului sunt numărate şi că-nchizi şi tu ochii mâine-poimâine ? Ce, vrei să putrezească ăi bani cine ştie pe unde?
- N-avea grijă, că nu putrezesc.
Chiar a doua zi, Anghel se duse la oraş şi făcu un duplicat cu banii, iar celălalt carnet îl lăsă la ghişeu, pe adresa Sinuţei. Pentru orice nevoie, că omul nu-şi ştie zilele.
Deşi nu mai avea caii, Anghel mergea singur în pădure, în luminişul unde-şi petrecuse aproape toată viaţa. Şi-aici îl pândeau, ticăloşii; toţi se ţineau scai de el, doar-doar îşi dezgroapă banii. Si pe ăştia îi voiau, şi pe ăştia să pună tot ei mâna, nu cumva s-apuce altul vreo fărâmă. Unde să se mai ducă la şaizeci de ani? Pe capul Sinuţei? Nu, nu. Trebuia acum treizeci de ani, ce-a fost, a fost…
Cu nora cea mică a Sinuţei nu se-nţelegea nimeni. Venise tatăl fetei s-o ia acasă, cu lucruri cu tot. Ziţa, Marin, Ica şi bărbatul fetei îi luau lucrurile bucată cu bucată, le scuturau şi i le puneau în cufărul de zestre, ca să nu se strecoare ceva cu care nu venise de la mă-sa şi de la tat-său. Ziţa îi scosese din urechi, cu mâna ei, cerceii dăruiţi de Sinuţa.
- Ăştia sunt daţi de soacră-mea.

Tatăl fetei se-ncăierase cu Marin şi cu Ica pentru cercei. Fusese o zarvă de se strânseseră toţi vecinii.
În sfârşit era noapte. Ca de obicei, Anghel n-avea somn. Se duse în grajd la As. Îi era sufletul coclit de cele petrecute ziua. „Strâmb mai e făcută lumea asta, Doamne Dumnezeule!” Aprinse becul mic din faţa ieslei. Se uită la As. La genunchiul stâng din faţă, parc-avea o rană. Se aplecă să vadă. Calul se smuci şi îl lovi de câteva ori cu copitele în cap. Anghel icni scurt, şi, ţinându-se de garduri, cu sângele şiroind, se duse în casă. Îşi duse mâna la cap, apoi cu greu o-ntinse şi luă puşca din cui. Se târâ din nou spre grajd. În prag simţii că-l lasă picioarele. Se rezemă de uşă; împinse uşa cu patul puştii şi băgă două cartuşe pe ţevi. Se târâi ca vai de lume până lângă As. Mâinile-i tremurau. Lipi ţeava de tâmpla calului şi trase. Calul rămase o clipă-n picioare, apoi căzu în genunchi.
Afară se lumina. Auzi ca prin vis ţipete, larmă. „Repede, repede, în inimă! Acolo e buba!” Lipi ţeava de piept. „Mânzul tău, Sinuţo! Al tău, Sinuţo… Sinuţo!”
Medicul spunea că rănile nu erau foarte grave şi că, dac-ar fi fost bine îngrijite, de pe urma lor nu ar fi murit.
- De la cai i s-a tras, spunea Ziţa, şi cu ea tot neamul. De la cai şi de la…
La o sâptămână de la moartea lui Anghel, la poştă sosise pe numele lui o recomandată scrisă de Sinuţa. Poştaşul voia s-o ducă familiei, dar dirigintele o trimisese înapoi, scriind pe plic „ADRESANTUL DECEDAT”.